Mehanizacija

Čak 95 posto traktora u Srbiji starije od 10 godina

Agrovijesti
DEUTZ-FAHR traktori Fotografija: deutz-fahr.com
Prema podacima popisa poljoprivrede iz 2012. godine u Srbiji, svako drugo gospodarstvo ima traktor. U Srbiji se voze točno 410.894 traktora. Od tog broja, čak 95 posto traktora je starije od 10 godine.

Srpske njive oru zastarjeli traktori. U žetv i sudjeluju odavno tehnološki zastarijeli kombajni. Oprema za poljoprivredne radove koja se viđa na srpskim poljima ne može se vidjeti gotovo nigdje u svijetu. Stara mehanizacija jedan je od razloga što Srbija ne koristi sve potencijale koje srpske agrar nudi. Upravo zato u Ministarstvu poljoprivrede odlučili su se za poticaje u obnovi poljoprivredne opreme ove godine izdvojiti više nego lani, pišu Večernje novosti.

Prema riječima Branislava Veljkovića, samostalnog savjetnika za koordinaciju i pravnu podršku fondova za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša, Srbija ima velike potencijale za razvoj poljoprivredne proizvodnje koji još nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni.

- Unatoč nedovoljnoj iskorištenosti, srpski agrar nadmašuje domaće potrebe i ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni - naglašava Veljković. - Jedan od razloga nedovoljne iskorištenosti prirodnih potencijala je i zastarjela i tehnološki prevaziđena poljoprivredna oprema i mehanizacija.

Prema podacima popisa poljoprivrede iz 2012. godine u Srbiji, svako drugo gospodarstvo ima traktor. U Srbiji se voze točno 410.894 traktora. Od tog broja, čak 95 posto traktora je starije od 10 godine.

- Uzimajući u obzir naprijed navedene podatke i činjenicu da je za realizaciju potpune tehnologije poljoprivredne proizvodnje neophodna suvremena mehanizacija koja osigurava izvođenje tehnoloških operacija u optimalnim rokovima, zaključak je da je neophodna sukcesivna zamjena dotrajalog strojnog parka, za što je potrebno osigurati značajna financijska sredstva - ističe Veljković. - S tim u vezi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite okoliša je za poticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gospodarstva u 2017. godini odredilo višestruko veća sredstva u odnosu na prethodne godine.

Za nabavu novog traktora, kako kaže, predviđeni su poticaji u iznosu od 50 posto vrijednosti novog traktora. Za gospodarstva na području s otežanim uvjetima rada u poljoprivredi zagarantiran je poticaj od 65 posto vrijednosti traktora. Maksimalni iznos poticaja ne može biti veći od 1.800.000 dinara po korisniku.

- Za nabavku novih strojeva i opreme za obradu tla, sjetvu, sadnju, prihranjivanje, gnojidba, rezidbu, berbu, žetvu i transport Ministarstvo poljoprivrede i zaštite okoliša predviđeni su poticaji koji su u odnosu na prethodne godine znatno veći - kaže Veljković. - Sad iznose 50 posto od vrijednosti investicije, odnosno 65 posto ukoliko je sjedište gospodarstva na području s otežanim uvjetima rada u poljoprivredi. Maksimalni iznos poticaja ne može biti veći od 3.000.000 dinara po korisniku.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje