Širenje poslovanja

Cargill prodao američki poljoprivredni udio Agriumu

Agrovijesti
Žitarice Fotografija: Thinkstock
Američki trgovac žitaricama Cargil Inc. pristao je na prodaju poljoprivrednog udjela u poslovanju u Sjedinjenim Državama poljoprivrednoj tvrtki i distributeru Agrium Inc.

Agrium, najveći prodavatelj sjemena, gnojiva i pesticida u Sjevernoj Americi, sa sjedištem u Calgaryju, steći će 18 prodajnih mjesta u Nebraski, Južnoj Dakoti, Minnesoti, Wisconsinu, Michiganu i Indiani, koja imaju godišnje prihode veće od 150 milijuna dolara.

Očekuje se da će se transakcija, koja ne uključuje Cargilovo poslovanje žitaricama u Kanadi, završiti na kraju trećega tromjesečja, nakon regulatornog pregleda. Ovo je najnoviji tranformativni potez privatne tvrtke Cargill, koja usmjerava svoje poslovanje na manje marginalne te šireći se na poslove kao što su prehrambeni sastojci i akvakultura.

Tvrtka koja postoji već 151 godinu također cilja i na neke operacije u cilju smanjivanja cijena roba i fokusira svoje matične prednosti na trgovanje žitaricama i preradu. Iz tvrtke su u veljači objavili da će prestati prodavati sjeme, gnojiva i kemikalije u regiji Crnog Mora. „Cargill će se usredotočiti da ostane najveći svjetski trgovac žitaricama i uljaricama“, kaže Roger Watchorn, voditelj za poljoprivredni opskrbni lanac Sjeverne Amerike.

Agrium je u međuvremenu tražio izgradnju ili kupovinu trgovina u Sjedinjenim Državama kako bi stekao četvrtinu tržišta u zemlji, rekao je Reuters u svibnju Chuck Magro, izvršni direktor. „Cargillove lokacije su u regijama gdje mi trenutno imamo ograničenu prisutnost“, naglašava Magro u priopćenju.

Tvrtka je kupila 27 prodajnih mjesta u prvom tromjesečju.  Dionice Agriuma su umjereno više ovaj tjedan, na 115,75 kanadskih dolara.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje