PIK Bečej zatvara tri farme svinja

Carnex zatvara svinjogojske farme i planira graditi nove po standardima EU

Agrovijesti
MK Groupe Fotografija: Agrobiz
Riječ je o farmama kojima upravlja kompanija Carnex, kojim je vlasnik MK grupa. Kapacitet tih objekata je oko 1.400 krmača

PIK Bečej u vlasništvu MK Grupe Miodraga Kostića zatvara tri farme svinja na četiri lokacije, objavio je portal Agrosmart.

Riječ je o farmama kojima upravlja Carnex, kojim također upravlja, MK grupa. Prema dostupnim iformacijama, kapacitet tih objekata je oko 1.400 krmača.

U Novom Selu zatvara se prasilište i uzgoj u Velikom Jarku tovilište sa oko 10.000 tovljenika, a lanac će biti biti stavljen i na objekte u Bačkom Petrovom Selu, gdje je na jednoj lokaciji tovilište sa oko 3.600 svinja, a na drugoj lokaciji prasilište.

Na tim farmama ima oko 80 radnika.

Prema informacijama Agrosmarta, glavni razlog zbog kojih se zatvaraju farme PIK-a Bečej je to što ne posluju rentabilno.

Iz kompanije Carnex potvrđene su informacije Agrosmarta o gašenju proizvodnje na spomenutim lokacijama. Na pitanje šta će biti sa zaposlenima i da li je za njih spreman neki program, rеčeno je kako će svi procesi biti obavljeni u skladu sa zakonom. 

-Kompanija Carnex i PIK Bečej – ogranak Stočarstvo prepoznali su potencijal u stočarskoj proizvodnji, te se dugoročno opredjelili da ulažu u kvalitet svojih sirovina, samim tim u kvalitet finalnog proizvoda.  U cilju održive konkurentnosti na dugi rok, a prateći svjetske trendove kada su u pitanju kvaliteta proizvoda i tehnološki proces proizvodnje, usmjerili smo se na unapređenje stočarske proizvodnje – navedeno je u dopisu koji iz Carneksa.

- To podrazumjeva poduzimanje različitih aktivnosti i koraka prema modernizaciji proizvodnje i usuglašavanja sa standardima EU.  Ovaj proces započeli smo još prošle godine, izgradnjom potpuno novog modernog prasilišta sa 600 mjesta u Vrbasu. Idući korak je optimizacija lokacija i troškova, i zato je zatvaranje tehnološki zastarjelih farmi, malih kapaciteta, bila logična poslovna odluka. Konkretno te farme radile su sa ukupno 700 krmača i manje od 10.000 tovljenika. Tehnologija proizvodnje na tim lokacijama je takva, da dalja ulaganja nisu opravdana. Iz Carnexa podsjeća kako su u posljednjih sedam godina u modernizaciju i automatizaciju proizvodnje, energetsku efikasnost i zaštitu okoliša uložili više od 30 miljuna eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje