Ribarstvo na niskim granama

Češka bez mora bolja od nas

Agrovijesti
Škampi Fotografija: Pixabay
Jabučka kotlina na sredini je Jadranskoga mora. Riječ je o glavnom ribolovnom području koje iskorištavaju hrvatski i talijanski ribari. Ove godine obje ribarske flote prema međusobnom dogovoru nisu koćarile u tom dijelu Jadrana. Nažalost, ta mjera spasa ribljega fonda kasno je stigla, barem što se tiče škampa koje su ribari tijekom godina gotovo izlovili.

Ima li škampa ove zime na šibenskoj tržnici, provjerila je novinarka HRT-a Anamarija Škorić.

Jadranski škamp jedna je od najcjenjenijih morskih delicija. Velikog, takozvanog restoranskog, škampa u ponudi više gotovo i nema. A nekada ih je bilo u izobilju.

Salmonela je vjerojatno među najčešćim temama razgovora proteklih tjedana u Hrvatskoj. Prodavači u ribarnicama očekivali su da će bakterija potjerati kupce iz mesnica na ribarnicu. No za iznimno zdravom, plavom ribom, vrlo se malo ili ništa povećala potražnja. Jedan od prodavača kaže kako je kontaktirao s mesarima te da su ljudi iz trgovačkih centara krenuli u privatne mesnice, a ne u ribarnice.

Riba je prehranila mnoge generacije. Ribarstvo i dalje ima važnu socijalnu i gospodarsku ulogu, no proizvodnja je na niskim granama. Toliko da i Češka u svojoj akvakulturi proizvodi više tona nego Hrvatska koja ima more. Problem je to i zvono na uzbunu za mjerodavne u Ministarstvu poljoprivrede.

U emisiji HRT-a Hrvatska uživo gostovao je bivši saborski zastupnik Petar Baranović. Stanje resursa u Jadranu je katastrofalno. Prijašnjih godina koristili smo termin loše, no sada kada je u pitanju koćarski ribolov, a posebno škampa, katastrofalno je. Apstinencijom od ribolova u godinu dana, primjerice škampa i oslića, ne može se postići bog zna štao Trebalo bi uspostaviti "no take" zone, višegodišnje zabrane ribolova na pojedinim područjima koja su već do sada definirana kao mrijestilišta ili rastilišta kao što je slučaj Jabučke kotline, smatra Baranović.

Loše stanje škampa u Jadranu posljedica je lošeg upravljanja odnosno nedostatka ribarske politike, izjavio je Baranović, inače profesionalni ribar.

Pogledajte prilog HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje