Ratarstvo

Češka se žuti od uljane repice

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
"Uzgojem uljane repice uništavamo vodu, tlo i bioraznolikost" zbog toga što to toj biljci treba mnogo gnojiva i herbicida, naglasio je.

Žarkožuti cvjetovi uljane repice bujaju u Češkoj, a gnjevni stanovnici krive svojega superbogatog premijera što je tu unosnu biljku proširio zemljom. 

"Ljudi kažu da smrdi, da je ružno žuta i izgleda invazivno. Ali ne možete kriviti biljku za to, problem je u tome kako je koristimo", kaže je botaničar Jakub Hruška iz Češke akademije znanosti. 

"Uzgojem uljane repice uništavamo vodu, tlo i bioraznolikost" zbog toga što to toj biljci treba mnogo gnojiva i herbicida, naglasio je. 

Polja uljane repice pokrivaju 16 posto obradive površine u Češkoj, što zemlju čini daleko najvećim uzgajivačem u EU-u. 

Premijer Andrej Babiš od toga ima najviše koristi, reći će mnogi. On je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, kemijskog i energetskog koncerna koji kontrolira cijeli ciklus uzgoja i obrade uljane repice. 

Agrofert ne samo da uzgaja uljanu repicu, nego i proizvodi gnojivo i pesticide, prodaje strojeve za uzgoj i biljku procesuira u biodizel. 

"Posao cvjeta", kaže Hruška. 

Babiš, drugi najbogatiji Čeh, tvrdi da je upravljačka prava nad Agrofertom prenio na zakladu kako bi izbjegao sukob interesa. 

Europska unija nije baš uvjerena u to pa je pokrenula istragu o tome odlučuje li Babiš kao premijer o suvbvencijama koje potom ubire kao tajkun. 

Agrofertistan

Uljana repica je biljka koja se mnogo uzgaja što znači da je manje otporna na nametnike, a to pak znači da joj treba jača kemijska zaštita", rekao je agronom Petr Havel. 

"Problem s pesticidima je u tome što ostaju na tlu i s kišnicom dospijevaju u podzemne vode gdje ubijaju korisne mikroorganizme", dodao je. 

Češki poljoprivrednici, međutim, s uljanom repicom dobro zarađuju, otprilike dvostruko više nego s pšenicom. 

"Postoji dobro tržište za uljanu repicu i porezne olakšice za proizvodnju biogoriva", objasnio je Hruška.

"To je Agrofertov poslovni model i učinit će sve što mogu da ga održe". 

Skupina nazvana "Za češku prirodu bez uljane repice" ima tisuće poklonika na Facebooku koji tvrde da ne žele da im se zemlja pretvori u "Agrofertistan". 

Havel i Hruška slažu se da je takozvana prva generacija biogoriva beskorisna jer se njima nisu uspjele sniziti štetne emisije staklenika. 

"Njihova korist za zaštitu okoliša zanemariva je", rekao je Hruška, dodajući kako nije nemoguće da emisije generirane procesuiranjem uljane repice čak i nadmašuju tu korist. 

"Ali Agrofert i dalje insistira na uljanoj repici jer ima moć. Rekao bih da je to najveći problem", kazao je Hruška. 

Za prijelaz na drugu generaciju biogoriva, kakva se već zbiva u zapadnoj Europi, češke kompanije tehnološki još nisu spremne. 

Vlada mora krenuti s prijedlozima za postupni prelazak na drugu generaciju biogoriva, a ne spavati, dometnuo je Havel. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje