DOBRA IDEJA

Češki biolozi kroz igru obnavljaju ekosustav

Agrovijesti
Korov, trava Fotografija: Pixabay
Oni kretanjem po terenu uništavaju korov i pomažu ugroženim biljkama, a i nekim ugroženim insektima.

Biolozi na jugu Češke smislili su originalan način kako da pomognu prirodi i obnove dragocjene ekosustave u rezervatima sa pješčanim terenima jer tu postavljaju kutije za kojima tragaju igrači ˝geocashinga˝. Oni kretanjem po terenu uništavaju korov i pomažu ugroženim biljkama, a i nekim ugroženim insektima.

Geocahsing, turistička igra u kojoj pomoću GPS odrednica igrači tragaju za "blagom" - kutijom sakrivenom na terenu - neobično je popularna u Češkoj i računa se da najmanje 80.000 Čeha u toj igri provodi dio slobodnog vremena.

Znanstvenici sa Južno-češkog sveučilišta u Češkim Budejovicama dosjetili su se da u zaštićene pješčane regije koje postepeno guši korov privuku igrače tako što su počeli da postavljaju kutije na sedam skrivenih mjesta.

"Nekom raslinju i životinjama potreban je slobodan pijesak i neučvršćeno tlo. Korov koji je tu izrastao tim prvobitnim biljkama ne dozvoljava da rastu i baca na njih sjena, a upravo tragači za geocashing kutijama to rade", kazao je češkoj televiziji ČT biolog Oldžih Nedvjed.

Entomolog Jirži Ržehounek kao primjer je naveo brdski bjelolist sa spiska ugroženog bilja kome izrazito pomaže to što tragači za "blagom" ugaze korov i travu oko njega.

Češki znanstvenici razmatraju kojim još rezervatima i zaštićenim regijama bi kretanje ljudi pomoglo u obnovi bioraznolikosti tako da i tamo počnu postavljati kutije sa "blagom".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje