Zanimljivosti

Češki ministar poziva na bojkot Lidla zbog brisanja križa

Agrovijesti
Lidl Fotografija: Marijan Murat/dpa/DPA/PIXSELL
Križevi sa kupola grčke crkve u mjestu Oja izbrisane su i na fotografijama reklama za belgijsko i slovačko tržište.

Ministar poljoprivrede Marijan Jurečka pozvao je Čehe na manji bojkot Lidla kao prosvjed zbog toga što je taj trgovački lanac, u želji da bude politički korektan i vjerski neutralan, na reklamnoj fotografiji za akciju "Grčki tjedan" izbrisao križ sa kupole crkve na grčkom otoku Santorini.

"Postupak Lidla je za mene nevjerojatno licemjeran. Ukoliko mame kupca na 'Grčki tjedan' i koriste za tu kampanju fotografije crkava uz koje je tisuću godina vezan simbol križa, ne znam zašto onda takav simbol brišu. Poštujem i to da islam ima svoje simbole. Ne vidim razlog da tako poričemo povijest i stvaramo lažnu sliku realnosti", kazao je Jurečka tabloidu Ekspres.

Križevi sa kupola grčke crkve u mjestu Oja izbrisane su i na fotografijama reklama za belgijsko i slovačko tržište.

"Mislim da bi potrošači trebali  razmisliti da li će svojom kupovinom u Lidlu ovog grčkog tjedna podržati takvu praksu", pozvao je na kraći bojkot Lidla češki ministar poljoprivrede.

Lidl je Česima odmah uputio izvinjenje uz opravdanje da je za dizajn fotografije i digitalno izbrisane križeve odgovoran međunarodni tim, a ne lokalni češki jer je "Grčki tjedan" organiziran na tržištima u više zemalja.

"Sastavni dio naše poslovne politike kao međunarodne kompanije je vjerska i politička neutralnost. Ali ubuduće ćemo uzeti u obzir u reklamama ovo iskustvo", kazala je glasnogovornica Lidla u Češkoj Zuzana Hola.

Lidl je već nedavno imao problema ali samo na češkom i slovačkom tržištu zato što je jedan od njegovih manekena u reklami za sportsku opremu bio crnac, nakon čega je uslijedila lavina rasističkih komentara na internetu i pozivi da se Lidl bojkotira.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje