Mlječne kvote

Češki proizvođači pozivaju na ponovno uspostavljanje kvota za mlijeko u EU

Agrovijesti
Kante za mlijeko Fotografija: Pixabay
Tri godine nakon ukidanja mliječnih kvota, tržište EU suočava se s trajnim viškom proizvodnje, što uzrokuje i pad cijena te manji dohodak mljekara. Zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Irske ili Italije povećale su svoju proizvodnju od 2015. u nadi da će pronaći nova tržišta u Kini, Rusiji i drugdje.

Brojni čimbenici, od ukidanja kvota za mlijeko do ekonomskih sankcija protiv Rusije i Brexita, napravili su snažan pritisak na tržište mlijeka u EU-u, što je navelo češke stručnjake da zatraže ponovno uspostavljanje sustava kvota.

Tri godine nakon ukidanja mliječnih kvota, tržište EU suočava se s trajnim viškom proizvodnje, što uzrokuje i pad cijena te manji dohodak mljekara. Zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Irske ili Italije povećale su svoju proizvodnju od 2015. u nadi da će pronaći nova tržišta u Kini, Rusiji i drugdje.

Međutim, nova izvozna tržišta nisu se materijalizirala iz različitih razloga, zbog čega su neki u ovoj industriji pozvali na ponovno uspostavljanje kvota za proizvodnju mlijeka.

Miroslav Koberna, direktor Federacije industrije hrane i pića Češke Republike (FFDI), izjavio je kako ukidanje mliječnih kvota ima trajne posljedice jer je dovelo do rasta proizvodnje mlijeka u većini zemalja EU.

"To uzrokuje visok pritisak na izvoz i cijene i utjecalo je na nestabilnost na razini primarne proizvodnje zbog stagnacije potrošnje u EU", izjavio je Koberna.

Tržište mlijeka pod nadzorom EU

Na razin EU je instaliran novi sustav za praćenje proizvodnje mlijeka nakon završetka kvotnog sustava. Isporuke sirovog kravljeg mlijeka u svakoj europskoj zemlji kontroliraju se svaki mjesec.

Prema Koberni, ukidanjem kvota nije se mnogo promijenilo za mljekare; oni se samo suočavaju s manje administrativnih opterećenja.

"S druge strane, rast proizvodnje bez odgovarajućih pro-izvoznih mjera uzrokuje visok pritisak na cijene na češkom tržištu i na uvoz proizvoda", kazao je Koberna.

U Češkoj su cijene mlijeka gotovo jednake troškovima proizvodnje, što znači da proizvođači gotovo da i nemaju zaradu.

Između 1984. i 2014. godine, kvote za proizvodnju mlijeka određene su na razini EU-a kako bi se smanjio višak proizvodnje mlijeka i stabilizirale cijene mlijeka. U Češkoj je proizvodnja mlijeka ograničena od 2001. godine.

Češka je prekoračila svoje kvote samo jednom, između 2005. i 2006. U tom razdoblju iz Češke je izvezeno 450 milijuna litara sirovog mlijeka, što je otprilike jedna petina proizvodnje mlijeka u zemlji.

Ruska prijetnja

Prestanak kvota za mlijeko nije jedini problem, s obzirom i na druga kretanja na globalnom tržištu. Došlo je do smanjenja potražnje iz Kine, dezintegracije sjevernoafričkog tržišta, dok su trgovinske sankcije EU protiv Rusije nakon ukrajinske krize također odigrale svoju ulogu za stvaranje tržišnih viškova i pada otkupnih cijena. Sve je to uzrokovalo neravnotežu i znatne ekonomske gubitke za europske proizvođače mlijeka.

"Važne zemlje u proizvodnji kao što su Njemačka, Danska i Nizozemska izvozile su uglavnom u Rusiju, a pritisak na cijene usmjeren je na nove zemlje EU nakon zatvaranja ruskog tržišta", kazao je Koberna.

"Gubimo stotine milijuna na razini domaćeg tržišta mlijeka i milijarde na razini izvoza", dodao je.

Predstavnik industrije također je upozorio kako bi i Rusija uskoro mogla postati zemlja izvoznica i novi opasni konkurent na svjetskom tržištu mlijeka što će stvoriti dodatnu nervozu i pritisak na europske izvoznike mlijeka.

Brexit bi također mogao uzrokovati poremećaje jer Velika Britanija uvozi značajnu količinu europskog mlijeka, upozorio je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje