Maslina u mom oku

Cijena maslinovog ulja

Agrovijesti
Fotografija: Jakša Najev/Agrobiz
Cijene maslinovog ulja na europskom tržištu bilježe drastičan pad s obzirom na visoke zalihe maslinovog ulja unutar zemalja EU, a najveći pad bilježi Španjolska. Međutim, disbalans u ponudi i potražnji za maslinovim uljem u EU neće utjecati na formiranje cijena maslinovog ulja u Hrvatskoj.

Uslijed prošlogodišnjeg izuzetno dobrog uroda maslina u Španjolskoj, trenutno je na tržištu Europske unije prisutan disbalans između ponude i potražnje te su cijene maslinovog ulja na rekordno niskoj razini, posebno u Španjolskoj, Grčkoj i Portugalu. Tako su npr. cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Španjolskoj u listopadu ove godine niže za 33% od petogodišnjeg prosjeka, a u Grčkoj za 13.5%!

Kretanje cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja u glavnim zemljama proizvođačima u periodu listopad 2018-listopad 2019.

Izvor: EK, prezentacija za Radnu skupinu za maslinovo ulje, listopad 2019.

Zalihe maslinovog ulja unutar EU trenutno su na razini od 859 000 tona. Očekuje se da će ovogodišnja sezona prerade (2019./2020.) biti prosječna, što će izazvati dodatne pritiske na snižavanje cijena maslinovih ulja zbog akumulacije zaliha, trenutnih nesigurnosti na globalnom tržištu maslinovog ulja i već stvorene neravnoteže između ponude i potražnje. Kako bi ublažila posljedice neravnoteže i smanjila nesigurnost na tržištu, Europska komisija odlučila je aktivirati shemu tzv. privatnih skladišta (A private storage scheme). Zapravo se radi o tome da se određena količina maslinovog ulja (ekstra djevičanskog, djevičanskog i lampante) uskladišti u privatnim skladištima proizvođača i/ili otkupljivača. Tako uskladišteno maslinovo ulje mora ostati u skladištu minimalno 180 dana, a iznos pomoći/potpore koji će biti dodijeljen za skladištenje bit će određen kroz postupak nekoliko javnih natječaja. Minimalna količina koja će biti predmet natječaja je 50 tona. Europska komisija je odobrila raspisivanje natječaja isključivo u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Malti, Portugalu i Sloveniji, a pomoć će se dodjeljivati isključivo za maslinovo ulje uskladišteno u rinfuzi. Prvi natječaj će biti raspisan u periodu između 21.-26. studenog 2019., a detaljna procedura je navedena u Provedbenoj Uredbi EU 1882/2019. od 8. studenog 2019.

Ovo je jedan od mehanizama putem kojih Europska unija aktivno utječe na stabilnost tržišta maslinovog ulja unutar zemalja članica s ciljem smanjivanja negativnih utjecaja tržišnih poremećaja nastalih iz različitih razloga. Potrebno je istaknuti da je u prošlosti bilo godina kada je sektor maslinovog ulja zbog sličnih tržišnih prilika poslovao s gubitkom. Zanimljivo je da se u Španjolskoj, u kojoj je 88% svih ovogodišnjih viškova te posebno u Portugalu, usprkos ovakvoj situaciji, nastavlja podizanje hiperintenzivnih nasada maslina što će vjerojatno uzrokovati ponavljanje sličnih (ne)prilika na tržištu i u budućnosti.

Pad potrošnje maslinovog ulja

Naravno, u dobroj mjeri će tržišna situacija s maslinovim uljem unutar EU ovisiti i o situaciji na globalnom tržištu: posljednjih godina bilježi se pad potrošnje maslinovog ulja u zemljama proizvođačima maslinovog ulja (Španjolska, Portugal, Italija, Grčka), također nakon pada izvoz iz EU u SAD 2017./2018. godine, ponovno raste izvoz na to tržište kao i u Brazil, dok izvoz a u Australiju i Kanadu bilježi pad. Velike nade se polažu u izvoz maslinovog ulja iz EU u Kinu, Japan i Rusiju, a što se tiče potrošnje unutar EU, pozitivno je da jača potražnja za maslinovim uljem u zemljama koje nisu dio mediteranskog kruga.

Izvor: EK, prezentacija za Radnu skupinu za maslinovo ulje, listopad 2019.

U Hrvatskoj smo imali nekoliko uzastopnih prosječnih i ispodprosječnih maslinarskih godina i nema tržišnih viškova. Stoga je teško očekivati da će kod nas ove godine biti proizvođača ili otkupljivača koji će biti spremni „zamrznuti“ 50 tona maslinovog ulja na period od minimalno 180 dana.

Što se tiče kretanja cijena domaćeg maslinovog ulja na hrvatskom tržištu, potrebno je istaknuti da ne postoji direktna veza (međuovisnost) između cijena ekstra djevičanskog, odnosno djevičanskog maslinovog ulja na EU tržištu i cijena hrvatskog maslinovog ulja. Naime, dugogodišnjim praćenjem kretanja cijena maslinovih ulja u Hrvatskoj i EU utvrdio sam da cijena domaćeg, hrvatskog maslinovog ulja ovisi isključivo o ponudi i potražnji na hrvatskom tržištu, neovisno o kretanju cijena maslinovih ulja na tržištu Europske unije. Kao potvrdu tome može se navesti i ova godina u kojoj Hrvatska nema dobru maslinarsku godinu te će, usprkos padu cijena maslinovih ulja na razini EU, unutar Hrvatske cijena domaćeg maslinovog ulja ostati na razini prošlogodišnje ili će čak i rasti. Naravno, maslinova ulja koja su uvezena na hrvatsko tržište, bilo u rinfuzi ili kao pakovine, podliježu oscilacijama cijena sukladno kretanju cijena na tržištu EU, iako ne u istom omjeru.

Za kraj je potrebno spomenuti i nerealno niske cijene „ekstra djevičanskog maslinovog ulja“ koje se ponekad ističu po medijima. Takve cijene su ispod uobičajenih okvira i najčešće se radi o tzv. dezodoriranom maslinovom ulju koje se zbog nedostataka u pravilniku i neredovitih analiza kod nas prodaje kao „ekstra djevičansko“ što je ne samo obmanjivanje potrošača već i nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima.

Imajući u vidu utvrđenu neovisnost kretanja cijena našeg, hrvatskog maslinovog ulja s kretanjima cijena maslinovih ulja na globalnom tržištu, nema mjesta strahu što će biti sa sudbinom hrvatskog maslinarstva te je potrebno poticati podizanje domaćih maslinika te povećati proizvodnju maslinovog ulja u Republici Hrvatskoj uz istovremenu zaštitu i promicanje interesa hrvatskog maslinarstva unutar institucija EU. U Hrvatskoj je evidentno jačanje potražnje za domaćim maslinovim uljem koju ne može zadovoljiti trenutna domaća proizvodnja, a kamoli da možemo napraviti značajnije izvozne poslove iako je izuzetna kvalitete našeg maslinovog ulja odavno postala poznata van granica Lijepe naše!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje