Globalno tržište

Cijena mlijeka u svijetu opet počela rasti

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Nakon kratkotrajnog blagog pada na samom kraju prošle godine i u prvim danima 2017., globalna cijena mlijeka je opet na uzlaznoj putanji.

Na jučer održanoj aukciji preko platforme “GlobalDairyTrade” prosječna cijena mlijeka i mlječnih proizvoda je rasla  1,3%, na 3.537 američka dolara po toni.

Ovo je drugi pozitivan rezultat u ovoj godini, nakon rasta od 0,6 posto na prethodnoj aukciji. Cijena referentnog, punomasnog mlijeka u prahu porasla je 1 posto na 3.314 dolara po toni.

Istodobno, obujam prodaje mlijeka i mlječnih proizvoda je bio manji za 3 posto u odnosu na prethodnu aukciju, uglavnom zbog sezonskog smanjenja proizvodnje u novozelandskoj Fonterri, vodećem proizvođaču mlijeka u svijetu.

Rast cijena mlijeka bio je veći od očekivanog, što ukazuje na svjetliju budućnost tržišta mlijeka, smatraju analitičari

“Proizvodnja mlijeka je pala u najvećim izvoznim regijama posebno na Novom Zelandu i u Europi, a i u Australiji je zabilježen  značajan pad ponude mlijeka. Istodobno, potražnja je ostala stabilna”, rekao je izvršni direktor podružnice Fonterre u Australiji, dodajući da su to glavni razlozi rasta cijena mlijeka.

Globalne cijene mlijeka su u prošloj godini porasle u prosjeku 50 posto, predvođene rastom cijene punomasnog mlijeka u prahu za 70 posto. 

Global Dairy Trade (GDT) je globalna platforma za trgovinu mlijekom i mlječnim proizvodima, koju je 2008. uspostavio novozelandski proizvođač Fonterra. Iako je GDT u vlasništvu Fonterre, platformom upravlja neovisno tijelo, koje je pod međunarodnom kontrolom.

Preko GDT trguje više od 600 ponuđača iz 90 zemalja širom Europe, SAD, Indije, Australije i Novog Zelanda.

Pored Fonterre, koja je najveći prodavač, na GDT prodaju i drugi svjetski proizvođači poput “Murray Goulburn” iz Australije, “Arla Foods” iz Danske, “Dairy America” iz SAD, “Euroserum” iz Francuske i “Amul” iz Indije.

Aukcije mlijeka i mlječnih proizvoda se održavaju svaka dve tjedna i traju dva sata.

Iako to nije u svijetu jedina platforma za trgovanje mlijekom, svakako je najznačajnija i u velikoj mjeri određuje kretanja na drugim svjetskim tržištima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje