SVINJOGOJSTVO NA UDARU

'Cijena od devet kuna po kilogramu je ucjenjivanje'

Agrovijesti
Fotografija:
Zbog pandemije koronavirusa, ali i pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj, hrvatski svinjogojci trpe velike štete. Cijena od devet kuna po kilogramu žive vage ravna je ucjeni, ističe Renata Bedeković iz OPG-a Bedeković

Pojava afričke svinjske kuge u Njemačkoj i zatvaranje azijskih tržišta za njemački izvoz, kao i viškovi koji su se na europskom tržištu pojavili uslijed pandemije koronavirusa predstavljaju veliki udar na hrvatske svinjogojce.

Pandemija koronavirusa nanijela je štete uzgajivačima svinja već i zbog nemogućnosti izlaganja na sajmovima, ističe Renata Bedeković iz OPG-a Bedeković, koji u općini Jakuševac obrađuje 50 hektara zemljišta i posjeduje tristotinjak svinja. "Štete su velike. Od 1. travnja nismo izlagali na sajmovima i jako nam je teško. Trenutno imamo 50 komada velikih svinja za prodaju, a cijena je jako niska, praktički vas ucjenjuju", kaže.

Sa cijenom od devet kuna po kilogramu žive vage ne mogu pokriti troškove proizvodnje. Iako su njihovi proizvodi ocijenjeni najvišim ocjenama kvalitete, dampinške cijene svinjetine iz uvoza i niska kupovna moć građana ne ostavljaju prevelik prostor plasmanu njihovih proizvoda.

Renata Bedeković navodi primjer iz Istre, gdje je u uvezenoj svinjetini pronađena nedozvoljena količina antibiotika. "To je sve normalno, uvoz svinjetine je normalan, a mi koji hranimo na prirodan način, koji smo dobili sve certifikate i koji na mikrobiološkoj analizi od 20 mogućih bodova imamo 19,72 ne možemo konkurirati šundu iz uvoza, žali se Bedeković.

"Meni nije normalno da kilogram svježe vratine košta 16 ili 18 kuna, ali ljudi kupuju jer nemaju novca", zaključuje. 

Osim ovih nevolja, zbog svoje lokacije imaju i velikih problema s mještanima Jakuševca koji su u njihovoj blizini kupili stanove. Njihova obitelj u Jakuševcu svinje uzgaja više od stotinu godina. "Tu je moj suprug rođen, tu su starosjedioci i tu ima 30 OPG-ova", ističe Renata Bedeković, koja je 2017. godine proglašena i najuzornijom hrvatskom seoskom ženom. Do 31. prosinca vrijedi Naredba o držanju domaćih životinja na području mjesnog odbora Jakuševac, a poslije toga će, s obzirom na odluku, ostati na svojoj farmi ili je morati preseliti.