Tržište hrane

Cijena proizvoda je ključni problem koje će utjecati na agrobiznis u 2017.godini

Agrovijesti
Cijene hrane Fotografija: Pixabay
Otprilike 53 posto ispitanika na International Fertilizer Association (IFA) barometru poljoprivrednika identificirali su cijene proizvoda, kao ključno pitanje koje će utjecati na agrobiznis u idućih 12 mjeseci. Barometar je po prvi put dio ovogodišnje IFA-inog godišnjeg farmerskog pregleda.

Prema istraživanju 25 posto ispitanika navelo je utjecaj Brexit kao ključno pitanje koje će utjecati na poslovanje poljoprivrednoga gospodarstva u idućih 12 mjeseci. U međuvremenu, pogledi po sektorima pokazuje značajne varijacije, ovisno o vrsti djelatnosti, a sektori koje najviše zabrinjava 2017. su oni koji se bave obradom tla, govedarstvom i hortikulturom.

Ukupno 83% poljoprivrednika koji se bave obradom tla imaju negativnna očekvianja od 2017. godine, dok je samo jedna trećina onih koji se bave stočarstvom ima pozitivno mišljenje o izgledima za sektoru tijekom ove godine. 

S druge strane,oni koji se bave proizvodnjom mliječnih prerađevina, svinjogojstvom i peradarstvom vrlo pozitivno gledaju na 2017. Nakon teške 2016. godine, 85% mljekara su optimisti, a sedam od 10 uzgajivača svinja ima pozitivno mišljenje o stanju na tržištu poljoprivrede.

Na pitanje o izgledima za poslovanje svojih poduzeća u ovoj godini ispitanici su daleko pozitivniji - njih 53 posto imaju dobra očekivanja, a 37% negativna. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje