Tržište

Cijene francuskih proizvoda rastu unatoč lošoj berbi

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Cijene francuskog voća i povrća navodno su skočile do 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi godišnje istraživanje Udruge ruralnih obitelji

Blaga zima, nakon koje je uslijedilo vlažno i hladno proljeće, navodno je dovelo do pada proizvodnje od 30 posto u nekim sektorima sa značajnim padom u kvaliteti, navodi Ministarstvo poljoprivrede. Prema istraživanju koje se baziralo na jabukama, dinjama, marelicama, trešnjama, jagodama, breskvama, nektarinama i kruškama, prosječna cijena kilograma voća podigla se za 0,53 eura, izvještava Rt.com.

Cijene povrća, uključujući patlidžane, mrkve, tikvice, mahune, paprike, krumpire, rajčice i salatu više su za 0,20 eura od prosjeka.

Krumpiri, jagode i dinje su imali najveće povećanje cijena, dok su rajčice i mrkve skoro 5 posto jeftinije.

Cijene ekoloških proizvoda su također rasle. Cijene voća su više 21 posto od prosječnih 6,95 eura za kilogram, a povrće ima rast od 4,1 posto povećanja na 4,10 eura za kilogram.

Marelice i breskve su najviše pogođene, jer je berba sorte begeron marelica pala za 70 posto, a proizvodnja breskvi za skoro 30 posto. Berba trešanja također je pala za 16 posto.

Još jedan razlog za slab urod je zabrana korištenja kemijskog pesticida Dimethoate, prema Rt.com.

Predsjednik Francuske federacije proizvođača voća Luc Barbier rekao je za France 3 da ove godine problemima nije zahvaćena samo Francuska, već i drugi dijelovi Europe kao što su Španjolska i Italija.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje