Sušna godina

Cijene hrane otišle u nebo, nestašica krumpira, rajčice...

Agrovijesti
Hrana Fotografija: Kaufland Hrvatska k.d.
Najbolje se to vidi na policama supermarketa gdje su izloženi kako domaći, tako i uvozni proizvodi

Čini se kako počinjemo osjećati posljedice izrazito neobičnih vremenskih prilika koje su vladale od početka ove godine. 

Najbolje se to vidi na policama supermarketa gdje su izloženi kako domaći, tako i uvozni proizvodi. 

Nedavno smo izvještavali kako na području cijele Europe zbog suše vlada nestašica krumpira, što je neke proizvođače motiviralo da podignu cijene, no one su sada otišle "u nebo". Tako ćete u jednom velikom lancu sada za kilogram najobičnijeg krumpira platiti gotovo devet kuna.

Rajčice su posebna stvar. Neki dan u trgovini su se prodavali po čak 18.99 kuna po kilogramu. Neobično, jer kad će ih biti ako ne u rujnu!?

Patlidžane je teško pronaći, barem one dobre, zrele i sočne. Paprike su relativno jeftinije, dobre babure mogu se pronaći za oko osam kuna po kilogramu, a crvene rog su oko kune jeftinije, no sve je to i dalje preskupo za sezonu ajvara, turšija, zimnice... Za vrijeme kada bi tog povrća trebalo biti u izobilju. 

Hoće li se ponoviti one godine kada smo radije kupovali meso nego povrće, jer je jeftinije? Bojimo se da ne jer su i cijene mesa porasle. Samo 400 grama puretine (filea) u trgovini ćete platiti gotovo pedeset kuna. Svinjetina je, tradicionalno, najjeftinija, no junetina je opet porasla na vrijednosti, a zanimljivo je i da u nekim lancima nedostaje pilećeg filea, sve su batci, zabatci ili miksevi za pohanje. 

Sve u svemu, čini se da je pred nama, potrošačima, izazovna godina. Stručnjaci upozoravaju kako već sada primanja ne prate rast potrošačkih cijena, zbog čega se sve više kućanstava kreće prema rubu siromaštva. Primjerice, Hrvatska, Bugarska i Rumunjska su među zemljama čiji stanovnici najveći dio budžeta odvajaju na hranu, dok je ta brojka u razvijenijim zemljama značajno niža. Novi udar na standard samo će nas još više srozati na toj ljestvici. 

Da završimo u pozitivnom tonu, valja se ipak nadati boljoj idućoj godini, zasaditi usjeve, nahraniti stoku i vjerovati da je sve ovo što nam se dogodilo, od potresa i koronavirusa do suše i tuče te obilnih kiša koje su naštetile jabukama, ipak iza nas.