FAO

Cijene hrane u listopadu porasle najslabije u ovoj godini

Agrovijesti
Cijene hrane Fotografija: Pixabay
Cijene hrane porasle su u listopadu najslabije u ovoj godini, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, povisivši ujedno procjenu proizvodnje pšenice u sezoni 2016/2017.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u listopadu u prosjeku 172,6 bodova i porastao je za 0,7 posto u odnosu na revidiranu vrijednost indeksa za rujan. Na godišnjoj razini veći je 9,1 posto. Njegov je rast u listopadu bio najslabiji od ovogodišnjeg siječnja kada su cijene hrane porasle 0,3 posto. Pad cijena zabilježen je ove godine samo u srpnju. Najsnažnije su u listopadu porasle cijene mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera, utvrdio je FAO.

FAO-v indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je na mjesečnoj razini 3,9 posto, potaknut poskupljenjem sira i posebno maslaca, na temelju kontinuirano snažne interne potražnje u Europskoj uniji. Šećer je u listopadu poskupio 3,4 posto, poduprt izvješćem o slabijem urodu šećerne trske u Brazilu i Indiji. Poskupile su i žitarice, za jedan posto u odnosu na rujan, zbog smanjene ponude kvalitetne pšenice unatoč poboljšanim izgledima uroda na globalnoj razini, napominju u FAO-u.

Pad cijena iskazali su indeksi koji mjere kretanja cijena biljnih ulja i mesa. Tako su biljna ulja pojeftinila 2,4 posto, ponajviše zbog nižih cijena palminog ulja pod utjecajem slabašne uvozne potražnje. Cijene mesa pale su jedan posto, pritisnute slabijom kineskom potražnjom za svinjetinom iz Europe. Podignuta procjena proizvodnje pšenice

U odvojenom je izvješću FAO danas znatno povisio procjenu proizvodnje pšenice u sezoni 2016/2017., za jedan posto u odnosu na listopad, na 746,7 milijuna tona. U 2015. proizvedeno je 734,2 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u. Očekuje se da će ruska proizvodnja pšenice dosegnuti novi rekord a povoljne vremenske prilike poduprle su i izglede za proizvodnju u Kazahstanu. Povećanje proizvodnje pšenice i raži više nego nadoknađuje očekivano smanjenje proizvodnje kukuruza za 4,8 milijuna tona, zbog snižene procjene uroda u Brazilu, Kini, Europskoj uniji i SAD-u, navode u FAO-u. 

Ukupno bi u svijetu trebalo biti proizvedeno 2,571 milijardi tona žitarica, čime je FAO neznatno povisio procjenu iz listopada. U odnosu na 2015. to bi predstavljalo povećanje proizvodnje za 1,5 posto. Blago je podignuta i procjena potražnje za žitaricama u sezoni 2016/2017., na 2,562 milijardi tona. To bi značilo povećanje za 1,7 posto u odnosu na prošlu sezonu, zbog pojačane upotrebe žitarica za stočnu hranu. Tako bi zahvaljujući obilnoj ponudi pšenice niže kvalitete upotreba te žitarice za stočnu hranu trebala poskočiti za 6,1 posto, na rekordnih 146,6 milijuna tona.

Potrošnja žitarica za prehranu ljudi trebala bi dosegnuti 1,1 milijardu tona, što bi bilo 1,3 posto više nego u prethodnoj godini i signaliziralo bi stabilnu potrošnju po stanovniku na globalnoj razini, napominju u FAO-u. Zalihe žitarica vjerojatno će do kraja sezone 2017. porasti na gotovo 662 milijuna tona zahvaljujući većim zalihama pšenice, posebno u Kini, SAD-u i Rusiji, procjenjuju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje