Tjedan na robnim burzama

Cijene nafte i kretanja na financijskim tržištima ruše cijene roba

Agrovijesti
Pad cijena na burzama Fotografija: Pixabay
Veći duži period burzovne robe imaju trend pada. U EU, unatoč reviziji zaliha pšenice one su i dalje iznad razine prošle godine, stoga nema previše implikacija na tržišna kretanja. Kao rezultat svega, trend pada i dalje postoji i prisutan je već duži period

Veći duži period burzovne robe imaju trend pada. Osim zbog odnosa ponude i potražnje, tržište burzovnih roba pod velikim je utjecajem kretanja na globalnim financijskim tržištima, cijena nafte te forex tržišta. U tom kontekstu proteklo je i trgovanje u prošlom tjednu na glavnim burzama.

Na kretanje cijene pšenice u proteklom tjednu i na CBOT (Chicago Board of Trade) i na MATIF (najznačajnija robna burza u Europi) najveći utjecaj imalo je nagađanje hoće li Rusija ukinuti izvoznu carinu na pšenicu radi kontroliranja inflacije ili ne. Zasad ona ostaje na snazi, no pitanje je dokad.

Ukidanje izvozne carine dodatno bi smanjilo cijenu pšenice s Crnog mora. Snijeg koji je padao u Ukrajini i Rusiji zaštitio je usjeve od niskih temperatura, ali što je još važnije, osigurat će vlagu za zemlju. Američka pšenica trenutno nije konkurentna na globalnom tržištu (Argentina i Ukrajina su konkurentnije) te kao rezultat toga imaju manji izvoz.

U EU pad cijena žitarica već duži period  

U EU, unatoč reviziji zaliha pšenice, one su i dalje iznad razine prošle godine, stoga nema previše implikacija na tržišna kretanja. Kao rezultat svega, trend pada i dalje postoji i prisutan je već duži period. Da bi se trend promijenio, bit će potrebno značajno pogoršanje vremenskih uvjeta (koje se zasad ne nazire).

I dalje su ponude kukuruza na globalnom tržištu najpovoljnije iz Ukrajine i Argentine. Kina je kupila 1,2 milijuna tona kukuruza iz Ukrajine. U SAD-u cijene na CBOT su sredinom tjedna pale uslijed kineskog otkazivanja kupnje 395.000 tona soje, no na kraju su tjedan završile blagim rastom. Što se tiče vremena, dugoročna prognoza u SAD-u navodi suho i toplo vrijeme u tzv. pojasu kukuruza (Corn Belt), što će omogućiti raniju i vrlo brzu sjetvu te potencijalno povećanje zasijane površine i bolje prinose. Jeftina stočna pšenica iz Argentine zamjenjuje potrošnju kukuruza u Aziji, što i nije čudno s obzirom na svu stočnu pšenicu koja je u ponudi. U Brazilu je trenutno 2. sjetva kukuruza. Vremenski uvjeti zasad su vrlo dobri te se očekuje povećanje sjetvenih površina. Dodatan poticaj daje i devalvacija domaće valute reala. To sve pokazuje da će rast cijene kukuruza na burzama biti teško ostvariv, stoga i dalje ostaje očekivati trend pada cijene.

Cijena sojina zrna se na CBOT već duže vrijeme kreće u rasponu između 8,50 $/bušel i 9,00 $/bušel. Očekujemo da će se trgovanje nastaviti u tom rasponu dok se ne vidi kako će se razvijati žetva u Južnoj Americi koja je tek počela. Tjedan pred nama je zadnji prije Kineske nove godine. Kina kao najveći globalni kupac sojina zrna i najveći kupac SAD-a sve se više okreće prema argentinskoj i brazilskoj, soji zbog čega američki izvoz slabi. 

Analiza cijena na robnim burzama veljača 2016.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje