Predviđanja

Cijene šećera u EU mogle bi rasti

Agrovijesti
Bijeli i smeđi šećer Fotografija: Thinkstock
Globalne cijene šećera porasle su 30 posto od sredine travnja kako se ravnoteža ponude i potražnje steže. Cijene su u Europi ostale stabilne no uskoro bi mogle porasti, tvrdi se u Rabobankovom posljednjem tromjesečnom izvješću

Svjetsko tržište približilo se cijeni od 390 €/t. Rabobank tvrdi da se očekuje deficit od 8,5 milijuna tona (sirova vrijednost) za 2015./2016. godinu i još jedan deficit od 5,5 milijuna tona sljedeće godine. Ukoliko prosječni prinosi i ostali faktori ostanu stalni, proizvodnja šećera od 16,5 do 17 milijuna tona čine se uvjerljivima. „Sve u svemu, predstojeće razdoblje biti će puno neizvjesnosti za sudionike.“

Sljedećih nekoliko mjeseci biti će posvećeno vremenskim prilikama, a kraj žetve velike azijske regije je slabiji od očekivanog. Slična je situacija u Europi gdje je ukupna proizvodnja pala za 20 posto 2015./2016. zbog, većino, smanjenja površina pod šećernom repom kao i prinosa. Engleska i Njemačka su npr. imale najmanju tonažu u posljednjih deset godina.

Međutim, cijena šećera u EU je ostala relativno stabilna. Kreće se oko 415 eura/t, tvrdi Rabobankov analitičar Ruud Schers; 433 eura je zadnja prosječna cijena od Europske komisije iz ožujka. Ipak, ovo bi se uskoro moglo promijeniti.

U veljači premium je bio 80 eura po toni, ali na kraju ožujka razlika bi mogla biti bliža nuli, kaže on. „Ovaj razvoj u prošlom tromjesečju može utjecati na tijek uvoza tijekom sezone 2015/2016 te na razine dionica u bloku tjerajući cijene prema gore.“

EU kvote su trenutno na vrhu iznosa koji proizvođači šećerne repe mogu uzgojiti, ali 2016./2017. je zadnja godina ovog režima. Uzgajivači šećerne repe su zabilježeno sijali područja ispod petogodišnjeg prosjeka. Očekivana zatvorenost opskrbe je nešto na što se mora obratiti pažnja, dodaje Schers. „To bi moglo dovesti do podizanja cijena, koja je trenutno 200 eura za tonu za premium, što je više od prosječne EU cijene.“ Međutim, „većina EU zemalja je sigurna u opskrbu u bloku za prelazak u sljedeću sezonu.“

Neki su upozoravali da će kraj kvota biti katastrofalan za javno zdravlje jer će tržište biti preplavljeno jeftinim šećerom. U terminima konzumacije, Europa dostiže globalni rast od 2 posto. Ipak, teško je odrediti točno određene uzorke rasta u bloku, kaže Schers. „Još uvijek postoji razlika između EU zemalja što se tiče konzumacije per capita kao i u kulturnim razlikama koje se tiču rasta i pada diljem EU. Za predstojeću godinu, još je radno kazati kako će sve skupa izaći na kraju.“

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje