Rast cijena mesa

Cijene svinjetine snažno porasle zbog afričke svinjske kuge

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
U Francuskoj i Njemačkoj cijene su "od početka godine zbog Kine porasle 30 posto", konstatira tržišta poljoprivrednih sirovina u francuskoj banci Credit Agricole Jean-Paul Simier, autor poglavlja o mesu u novom godišnjem izvješću Cyclopea.

Cijene svinjetine počele su naglo rasti na svjetskim tržištima, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), a glavni je razlog pojava afričke svinjske kuge u Kini.

U Kini i na čikaškoj burzi cijene svinjetine su prema FAO-u porasle do 50 posto a u Europi su od početka ožujka u plusu 18 posto, što se vremenski poklopilo s nastojanjima velikih uvoznika Japana i Južne Koreje da nagomilaju zalihe zbog mogućih poremećaja u opskrbi, objavila je kompanija za istraživanje robnih tržišta Cyclope.

U Francuskoj i Njemačkoj cijene su "od početka godine zbog Kine porasle 30 posto", konstatira tržišta poljoprivrednih sirovina u francuskoj banci Credit Agricole Jean-Paul Simier, autor poglavlja o mesu u novom godišnjem izvješću Cyclopea.

Kina je najveći proizvođač i potrošač svinjetine u svijetu a zbog epidemije afričke svinjske kuge prisiljena je uništiti velik broj životinja, zbog čega bi cijene svinjetine mogle poskočiti na do sada neviđene razine.

Afrička svinjska kuga nije opasna za ljude ali je smrtonosna za domaće i divlje svinje a epidemija se u Kini počela širiti prošle godine. Kineski dužnosnici priopćili su da su stotine tisuća svinja uništene kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Unatoč mjerama afrička se svinjska kuga nastavila širiti i naposljetku je pogodila i ključnu kinesku regiju za uzgoj svinja Sečuan.

"Epidemija afričke svinjske kuge (ASF) u istočnoj Aziji vjerojatno će zamjetno utjecati na tržišta mesa i stočne hrane širom svijeta", procijenio je FAO u polugodišnjem izvješću o tržištima hrane, objavljenom sredinom mjeseca.

UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu upozorava na "teškoće s očuvanjem adekvatne opskrbe mesom u pogođenim zemljama", ističući da su prema izvješćima vladinih dužnosnika, izvora u poljoprivrednom sektoru i medija kineske vlasti možda do sada uništile do 20 posto fonda.

Simier pak procjenjuje da bi se kineska proizvodnja svinjskog mesa ove godine mogla smanjiti za 10 posto, odnosno skoro šest milijuna tona.

"I to je već strašno puno, budući da međunarodna trgovina mesom iznosi tek oko 10 milijuna tona godišnje", kazao je.

"Ako se situacija s bolešću otme kontroli, cijene svinjetine mogle bi dosegnuti do sada neviđene razine", upozorava analitičar Credit Agricolea.

  • Avatar
    gonzalezandresloan 25. Svibanj 2019. u 08:21 Pozdrav, trebate li kredit uz nisku kamatu od 2% Jeste li odbili bankovne kredite jer nemate nikakav kolateral ili imate loš kredit? Jeste li umorni od stresa u banci Zatim ste na pravom mjestu i kontaktirajte nas putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje