BiH

Cikla će završiti na domaćem tržištu, Slovenci je odbili

Agrovijesti
Cikla Fotografija: Pixabay
Iako je bila rodna, povrtari i otkupljivači se pred kraj sezone ne mogu pohvaliti ovogodišnjim poslom. Konkurentnost je kažu bilo teško dostići, a cijene proizvoda su bile ispod svake solidne računice.

Tako problemi nisu zaobišli ni otkupljivače, kasnila je kažu naplata isporučenog  povrća, pa tako i isplata novca kooperantima, pojavili su se ogromni tržišni viškovi bijele paprika, koju je teško bilo plasirati do kupca, piše Infobijeljina. Ove godine zbog odličnog roda, ali I nemogućnosti plasmana zadruga Povrtlarstvo nije mogla preuzeti od proizvođača planirane količine patlidžana, a do problema je došlo i kod isporuke cikle na slovensko tržište.

Međutim Živić uvjerava da će cikla na domaćem terenu naći svog kupca. Ove godine nije proizvedeno dovoljno crvene paprike napominje Živić. Otkupljivači se nadaju da se ovako teška godina neće ponoviti, takva dođe kažu jedna u pet. I dodaju da s razlogom očekuju stabilizaciju na tržištu sljedeće godine, kada bi i otkup povrća trebao biti zasnovan na višim otkupnim cijenama.

Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo je do sada otkupila 1.230 tona povrća, a planirali su otkupiti 1.600 tona. Živić zaključuje da zadrugarstvo ima perspektivu, ali da je posao što je pokazalao i petogodišnje iskustvo, dosta zahtjevan i težak.

Ukupnu realizaciju programa razvoja poljoprivrednog zadrugarstva od 2011. do 2015. godine u resornom Ministarstvu ocjenjuju zadovoljavajućom, to kako kažu izvode iz zaključka o broju zadruga koje su koristile poticajna sredstva u ovom razdoblju. Od 2008. do 2010. godine poticaje je u Srpskoj koristilo 38 zadruga, a ukupni iznos sredstava bio je 938.000 maraka. Međutim u 2015. poticajna sredstva u ukupnom iznosu od millijun maraka koristilo je 78 zadruga.

Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo poslovno je aktivna već petu godinu za redom, pa se Živić nada da će ove godine koristiti poticaj resornog Ministarstva za kapitalna ulaganja.

Samo poslovno aktivne zadruge moći će i ubuduće računati na podršku resornog Ministarstva u kojem priznaju da su tri zadruge do sada dobile nešto više sredstava na šta je podsjećaju i ukazala Glavna služba za reviziju, međutim dodaju da je revizorima promakla činjenica o tome da su tri zadruge uključene u projekt razvoja sustava za uzgoj goveda u BiH koji se radi u suradnji sa češkom Razvojnom agencijom.

Zbog razlika u tretiranju zadružne imovine uslijedila je inicijativa za donošenje zakona o izmjenama I dopunama zakona o poljoprivrednim zadrugama kojima bi se riješilo pitanje zadružne imovine, tako što bi se zadrugama omogućilo da uknjiže imovinu koja im pripada, a s druge strane i da bi se omogućilo lokalnim zajednicama da upravljaju tom imovinom u društvenoj svojini, a sve u korist daljeg jačanja zadrugarstva, napominje Macanović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje