Globalno tržište

Čile: Očekuje se rast izvoza agruma, najviše na tržište SAD-a

Agrovijesti
Mandarine Fotografija: Pixabay
Čileanski odbor za agrume prognozira izvoz od oko 100.000 tona. "Slijedi 78.000 tona limuna, 84.000 tona Navel naranče i 51.000 tona klementina. Većina našeg izvoza odlazi na tržište SAD-a, a samo 6% se izvozi u Europu.

Čileanska sezona agruma počela je u svibnju s klementinima i limunima. Sezona traje do studenog izvozom mandarina i limuna, a čileanski Navel naranče dostupne su od lipnja do listopada. Očekuje se rast izvoza od otprilike 15% za ovogodišnju sezonu. 

Prošle godine u Čileu je padalo dosta kiše, što znači da je bilo i više vode dostupne za navodnjavanje nasada. Očekujemo da će to doprinijeti većoj proizvodnji voća, posebno mandarina ", objašnjava Monserrat Valenzuela, izvršni direktor čileanskog odbora za agrume.

Čileanski odbor za agrume prognozira izvoz od oko 100.000 tona. "Slijedi 78.000 tona limuna, 84.000 tona Navel naranče i 51.000 tona klementina. Većina našeg izvoza odlazi na tržište SAD-a, a samo 6% se izvozi u Europu. Tražimo nova tržišta za naše voće što je i jedan od razloga za prisutnost na brojnim sajmovima i burzama roba. 

U SAD je vidljiv novi trend, potrošači sve više traže sorte bez sjemena koje su postale vrlo popularne te mandarine i klementine koje se lakše gule. Zato se Čile sve više usmjerava na ove nove sorte agruma. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje