Zaključci Vijeća

Cilj: Jači poljoprivrednici i bolji lanac opskrbe hranom

Agrovijesti
Vijeće ministara Bruxelles Fotografija: European Union
Vijeće je, 12. prosinca 2016. pod slovačkim predsjedanjem usvojilo zaključke o jačanju pozicije poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom i borbi protiv nepoštene trgovačke prakse

Vijeće priznaje važnost dobro funkcionirajući lanac opskrbe hranom i izražava svoju zabrinutost o ranjivosti poljoprivrednika u ovom kontekstu, unatoč brojnim naporima kako bi se poboljšala njihova situacija. Zaključci predlažu rješenja koja Komisija i zemlje članice mogu provesti kako bi se osiguralo, među ostalim, da se rizik dijeli jednako uzduž opskrbnog lanca, kontraktualizacija je poboljšana, a tržišna transparentnost i management rizika povećani.

Vijeće naglašava važnost jednakosti za sve uključene u lancu opskrbe što se može postići jedinstvenim europskim zakonodavnim okvirom.

Zaključci također pozivaju Komisiju da poduzme procjenu utjecaja s ciljem predlaganja zakonodavnog EU okvira ili drugih nezakonodavnih mjera za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi koje poštuju princip supsidijarnosti i štite nacionalni sustav koji dobro funkcionira.  

„Poštenje je novo pravilo igre. Borba protiv nepoštenih trgovačkih praksi je ušlo u novu eru. Danas smo otišli korak dalje u našoj borbi protiv nepoštenih trgovačkih praksi. Jednoglasna potpora Vijeća znači da će trgovačke prakse biti pomno promatrane na europskoj razini. Slovačko predsjedanje je u potpunosti postiglo svoj cilj osiguranja transparentne i poštene poslovne okoline za europske poljoprivrednike“, rekla je Gabriela Matečná, ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke i predsjednica Vijeća.

Zaključci se mogu pronaći na web stranici Vijeća.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje