PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA

Cilj je kupcima dokazati da su proizvodi domaći

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Borna Filić/PIXSELL
Varaždinska tržnica jedan je od pokretača dodjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka'.

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici su se u subotu, 5. svibnja, obilježila čak dva značajna događaja, piše Varaždinski.hr. Naime, u 10 sati bila je upriličena svečana dodjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka' koja je primila sedamdeset troje poljoprivrednika, prodavača s varaždinske tržnice.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, Savjetodavnom službom te lokalnom i regionalnom upravom.

Projekt se provodi u 15 gradova u Hrvatskoj. Cilj samog projekta je da se prezentiraju domaći proizvođači, koji prodaju isključivo vlastite proizvode na Gradskoj tržnici. Cilj je da se posebno istakne certifikat, kako bi se kupcima stvarno dokazalo da su proizvodi domaći. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu - rekao je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

Varaždinska tržnica jedan je od pokretača dodjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka'.

- Varaždinska tržnica je pionir skupa s Čakovcem i Zagrebom. Kada smo krenuli 2006. godine bilo je 10 ili 12 certificiranih proizvođača, a danas ih je 73, što čini više od 10 posto ukupno certificiranih proizvođača u Hrvatskoj. Projekt je krenuo 2006, a provodi se u 17 tržnica od ukupno 33 članice Udruga hrvatskih tržnica - rekao je Božo Granić predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

Ovaj važan događaj bio je prilika i za proslavu 15. obljetnice velike obnove Gradske tržnice koja je 3. svibnja 2003. godine otvorena u novom izdanju.

- Gosti i turisti koji dolaze izvana kažu da je to najljepša tržnica u Hrvatskoj i ono što je najvažnije ima najviše certificiranih proizvoda. To su proizvoda za koje znate i podrijetlo i sljedivost tako da ste sigurni da su to stvarno domaći proizvodi. Kada smo prije 15 godina odlučili rekonstruirati tržnicu bilo je i onih koji su 'dobronamjerno' govorili, možda više nije vrijeme za tržnice, sad će trgovački lanci preuzeti tu opskbu voćem i povrćem, međutim, iz priloženog vidite kako nisu bili u pravu i da smo dokazali smisao i svrhu ove tržnice - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje