Eurostat

Činjenice o ZPP-u 2014.-2020.

Agrovijesti
Mladica Fotografija: Pixabay
EU i njezine zemlje članice potrošit će do 2020. godine više od 191 milijarde eura kako bi pomogle poljoprivrednome sektoru bloka da ozeleni

Proračun europske Zajedničke poljoprivredne politike podijeljen je na dva stupa: izravne potpore poljoprivrednicima i fond za ruralni razvoj. Zemlje članice imaju pravo prebacivati novac iz jednoga stupa u drugi. Takva se odluka mora iskomunicirati do 1. kolovoza 2017. godine te će biti primjenjivana za financijsku godinu 2019.-2020.

Iznosi sredstava za izravn plaćanja i PRR po zemljama članicama/mil.€

Procijenjenih 21 posto izravnih plaćanja izdvojeno je za poljoprivredne prakse koje su djelotvorne na klimu i okoliš. Npr. Francuska će koristiti 10,8 milijardi eura iz prvoga stupa za ozelenjivanje svoje poljoprivrede. Slijede ju Njemačka sa 7,3 i Španjolska sa 7,26 milijardi eura.

Program ruralnoga razvoja novog ZPP-a igrat će značajnu ulogu u modernizaciji EU poljoprivrednog sektora, s proračunom 129,3 milijarde eura. Doprinos EU-a iznosi 51,4 milijarde eura, a ukupni iznos zemalja članica koje sudjeluju je 77,8 milijardi eura.

Iznosi doprinosa budžetu za PRR/mil.€

Zemlje članice se potiče na investiraje u mjere za obnavljanje, očuvanje i poboljšanje ekosustava, promicanje efikasnosti resursa i potporu za pokretanje niskougljičnih ekonomija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje