Nameti

Coca-Cola bi mogla dobiti 226 milijuna funti poreza na šećer

Agrovijesti
Slatko gazirano piće Fotografija: Pixabay
Coca-Cola bi mogla dobiti račun visok 226 milijuna funti godišnje zbog poreza na šećer, ukoliko ne poveća cijene zaslađenih pića za potrošače, stoji u novom izvješću Euromonitora

Specijalist za strategiju cijena iz Simon-Kucher&Partnersa James Brown sugerirao je kako će porez najvećim dijelom utjecati na potrošače, a ostali su izvori predlagali da će troškovi biti apsorbirani od strane tvrtke.  Druge kompanije koje bi mogle dobiti visoke račune uključuju PepsiCo (48 milijuna funti), Lucozade Energy vlasnika Suntory Holdings (46 mil.funti) i Capri-Sun vlasnika Deutsche SiSi-Werke (29 mil.funti).

Euromonitor također tvrdi da ukoliko formulacija proizvoda i prodaja bezalkoholnih pića ostane ista kao u 2014. godini, top pet sudionika u obje porezne kategorije koje predlaže kancelar George Osborne – više od 8 g i 5-8 g šećera na 100 ml – morati će platiti 374 milijuna funti poreza na šećer godišnje. U izvješću stoji da se samo u Ujedinjenom Kraljevstvu troši više šećera po osobi nego što je prosječna globalna konzumacija potrošača.

Porez na šećer, koji će se u UK uvesti u travnju 2018. godine, uvesti će namete na bezalkoholna pića koja sadržavaju visoki udio šećera. Euromonitorova prehrambena analitičarka Sara Petersson tvrdi da će smanjenje udjela šećera koje konzumira javnost biti bitno za opće zdravlje potrošača. „Mnoga javno-zdravstvena tijela kao ona u Meksiku, Čileu i UK ističu važnost smanjenja šećera u prehrani“, kaže Petersson.

Cilj nameta je borba protiv dječje pretilosti, no mnogi proizvođači pića tvrde kako porez na šećer nije rješenje. Britvic, proizvođač J2O kaže da je potrebna „strategija širokih razmjera“ kako bi se borilo s pretilošću, a da „izdvajanje bezalkoholnih pića neće riješiti taj problem“. U Coca-Coli kažu da je porez „razočaravajući“ te da „pokazuje dokaze diljem svijeta koji pokazuju da on imali mali utjecaj, čak i nikakav, u smanjenju unosa šećera i kalorija ili razine pretilosti.“ Također ističu kako će namet „utjecati na troškove života.“.

93 g šećera dnevno

Potrošači u UK prosječno su u 2014. godini kupili 93 g šećera sadržanog u hrani i bezalkoholnim pićima dnevno, od čega 21 gram otpada na bezalkoholna pića, tvrdi Euromonitor. Predviđaju da će globalna kupovina šećera sadržanog u hrani i pićima rasti za 8,7 milijuna tona do 2019. godine ukoliko formulacije proizvoda ostanu iste.

U međuvremenu, moguće je da će preloženi porez na šećer pasti u svojem cilju smanjenja unosa kalorija jer će se potrošači okrenuti jeftinijim varijantama. Oporezivanje se također nije dotaklo „temeljnih promjena“ koje polaze od sjedećeg načina života, tvrdi Dominic Watkins, parnet i voditelj za hranu u DWF-u.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje