Širenje u regiji

"Coca-Cola" ulazi u banjalučku tvrtku MB Impex

Agrovijesti
Coca cola Fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL
Konkurencijsko vijeće BiH dalo je pozitivnu ocjenu za preuzimanje dijela poslovanja banjalučkog "MB Impexa" od strane kompanije "Coca-Cola HBC Srbija", čime je napravljen još jedan korak prema potpisivanju ugovora između ova dva poslovna subjekta. Prijava koncentracije upućena je u srpnju prošle godine da bi odluka bila donesena na 23. sjednici Vijeća, koja je održana prošli mjesec.

Konkurencijsko vijeće BiH dalo je pozitivnu ocjenu za preuzimanje dijela poslovanja banjalučkog "MB Impexa" od strane kompanije "Coca-Cola HBC Srbija", čime je napravljen još jedan korak prema potpisivanju ugovora između ova dva poslovna subjekta.

Prijava koncentracije upućena je u srpnju prošle godine da bi odluka bila donesena na 23. sjednici Vijeća, koja je održana prošli mjesec.

"Koncentracija na tržištu destiliranja, prečišćavanja i miješanja alkoholnih pića, koja će nastati stjecanjem kontrole nad intelektualnim vlasništvom, žigovima za alkoholna pića (voćne likere, brendije i aperitive) i proizvodnjom tih alkoholnih pića privrednog subjekta 'MB Impex' od strane privrednog subjekta 'Coca-Cola HBC Srbija' ocjenjuje se dopuštenom", navodi se u objavi Konkurencijskog vijeća.

U "MB Impexu" nisu željeli komentirati ovu odluku, već su poručili kako će o detaljima ove poslovne suradnje javnost biti upoznata nakon potpisivanja ugovora. To se, kako saznaju mediji u BiH, očekuje kroz nekoliko mjeseci.

"Coca-Cola HBC" je partnerska punionica kompanije "Coca-Cola" koja ima licencu za punjenje, distribuciju i prodaju pojedinih proizvoda ovog velikog brenda.

Pored klasičnog i svjetski poznatog napitka, proizvode i Coca-Colu Zero, Fantu i Sprite, kao i razne druge vrste gaziranih i negaziranih napitaka i vodu.

Posluje na području koje se prostire od Irske na zapadu do pacifičke obale Rusije na istoku, od Arktičkog kruga na sjeveru do tropskog područja Nigerije na jugu.

To je druga najveća punionica proizvoda "Coca-Cole" na svijetu. Snabdijeva pićem više od 580 milijuna ljudi kroz 28 zemalja na tri kontinenta.

"MB Impex" je tvrtka osnovana 1996. godine, koja, prema podacima iz Privrednog registra Republike Srpske, zapošljava 39 radnika, a svoje proizvode izvoze u 13 zemalja svijeta. Posjeduje vlastite voćnjake i proizvodni prostor sa godišnjom proizvodnjom od oko 500.000 litara.

U 2016. su s podružnicom "Coca-Cola HBC BH" potpisali ugovor o distribuciji rakija i likera na tržištu BiH i postali prva firma sa prostora bivše Jugoslavije s takvim ugovorom. 

Kada je u pitanju poslovanje ovog giganta u BiH, podaci pokazuju kako na svakog direktno zaposlenog "Coca-Colin" sustav kreira dodatnih 11 radnih mjesta u širem gospodarstvu, što je 3.600 radnih mjesta u BiH.

Oko 65 posto proračuna za nabavu usmjeravaju na domaće dobavljače kojih u njihovom lancu ima oko 700.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje