Poslovanje

Coca-Coline prihode koči slabija prodaja na inozemnim tržištima

Agrovijesti
Coca-Cola Fotografija: Borna Filić/PIXSELL
Posustalo globalno gospodarstvo, veća i zdravija konkurencija te previranja na valutnim tržištima zauzdali su prihode američke Coca-Cole u protekom tromjesečju, pokazalo je financijsko izvješće američkoga diva industrije bezalkoholnih pića i sokova.

Neto dobit u drugome je tromjesečju, prema istome razdoblju prošle godine, uvećana 10,9 posto, na 3,45 milijardi dolara. Jačanju dobiti pripomogli su manji porezi i manji ekstra troškovi, tumače u kompaniji. 

No, neto prihodi su pali u svim regijama izuzev Sjeverne Amerike pa su Coca-Colini neto prihodi u drugome kvartalu na godišnjoj razini smanjeni 5,1 posto, na 11,5 milijardi dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu. 

Predsjednik i izvršni direktor Muhtar Kent u priopćenju navodi kako je kompanija suočena s izazovima većinom na tržištima u nastajanju, gdje Coca-Cola u vlasništvu ima poslovanje s punionicama.

"U tim međunarodnim poslovnim operacijama, gdje su se vanjska nepovoljna kretanja pokazala ozbiljnijima nego što se isprva procjenjivalo, poduzimamo akcije preispitivanjem lokalnih tržišnih inicijativa gdje se pokaže potreba te ustrajanjem na našim naporima usmjerenim podupiranju produktivnosti", poručeno je u priopćenju.

Također, u američkome divu procjenjuju kako bi organski prihodi u ovoj godini trebali porasti oko tri posto, ali će biti pogođeni troškovima akvizicija, prodajama i strukturnim prilagodbama, kao i valutnim izazovima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje