Suša drastično smanjila proizvodnju žitarica i uljarica u EU

Copa Cogeca potvrdila pad proizvodnje žitarica u EU za preko 10 posto

Agrovijesti
Suša Fotografija: Pixabay
Ovogodišnja proizvodnja u EU jedva doseže 273 milijuna tona, u usporedbi s više od 300 milijuna tona prošle godina.

Europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača Copa Cogeca potvrđuju pad od preko 10 posto za ukupnu proizvodnju žitarica u EU. Ove brojke potvrđuju prognoze Copa Cogeca iz lipnju, kada su izašli s procjenom da se očekuje pad od oko 12,2 posto za sve vrste žitarica. 

Ovogodišnja proizvodnja u EU jedva doseže 273 milijuna tona, u usporedbi s više od 300 milijuna tona prošle godina.

Predsjednik radne skupine za žitarice Max Schulman izjavio je kako je većina europskih poljoprivrednika pogođena teškim sušama, koji još nisu završene. 

Ključno je da mi i naše vlade izvučemo lekcije iz ove krize. Zemlje članice trebale bi u potpunosti provesti sve dostupne alate za klimatske rizike koje imaju na raspolaganju. S jedne strane, Europska komisija bi trebala bolje predvidjeti ovakve situacije i poduzeti brže i učinkovitije mjere", objavili su iz Cope. 

Copa Cogeca predviđaju ukupnu proizvodnju svih vrsta uljarica u Europskoj uniji u količini od oko 30,7 milijuna tona - u usporedbi s 33,5 milijuna tona prošle godine. 

"Već sada znamo da će sadašnja epizoda s ogromnim sušama utjecati na sljedeću tržišnu godinu. Trenutačno je otežana sjetva i sadnja u mnogim regijama EU jer uvjeti na zemlji nisu dobri ", rekao je Arnaud Rousseau, predsjednik povjerenstva Radna skupina za uljane sjemenke i bjelančevine u ovom udruženju.

Kada je riječ o proteinskim usjevima očekuje se da će proizvodnja biti oko milijun tona manja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje