EU

Copa Cogeca pozdravlja produženje mliječnog paketa do 2020.

Agrovijesti
Mljekar Fotografija: Thinkstock
Copa Cogeca pozdravila je u Bruxellesu podršku EU ministara poljoprivrede da produže EU mliječni paket do 2020., naglašavajući da paket pomaže poboljšati slabu poziciju poljoprivrednika u prehrambenom lancu

Mliječni paket se fokusira na jačanje ugovornih odnosa između poljoprivrednika i prerađivača u cilju poboljšanja slabe pozicije proizvođača u prehrambenom lancu i kako bi im se omogućilo da dobiju bolji povrat od tržišta. Na sastanku s malteškim predsjedništvom, potpredsjednik Cope Henri Brichart podržao je produženje do 2020. Mljekari su mnogo patili do nedavno, a ugovori pod paketom pomagali su im da smanje utjecaj nestabilnosti tržišta i da mogu predviđati.

EU tržište mlijeka se u međuvremenu poboljšalo od krize prošle godine. EU cijene mlijeka rastu od kolovoza 2016. Cijene maslaca dostigle su povijesne rekorde. To je rezultat povećane potražnje iz Kine i SAD-a kao i akcija koje je poduzela Europska komisija i poljoprivrednici od lipnja 2016. Povećane cijene sada se polako odražavaju i na proizvođače.

No Brichart poziva EU Komisiju i ministre da ostanu oprezni jer su tržišta još uvijek lomljiva i potrebno je vremena da proizvođači oporave svoj tijek novca. Copa & Cogeca računa da će Komisija nastaviti sa svojim razboritim pristupom kada se radi o guranju na tržište zaliha obranog mlijeka u prahu u cilju sprječavanja pogoršavanja tržišta i osiguravanja dovoljnog oporavka tijeka novca poljoprivrednika.

Također je potreban proaktivni pristup u svim sektorima poljoprivrede koji su trenutno u teškoćama, pogotovo u sektoru govedarstva jer su tržišne cijene koje se plaćaju EU govedarima ispod prosjeka prethodnih pet godina, te u sektoru peradarstva gdje je ptičja gripa imala veliki utjecaj na EU peradare. Copa Cogeca također pozdravlja činjenicu da je EU Forum ovčjeg mesa objavio svoje preporuke koje se tiču nužnih aspekata pomoći kako bi europski uzgajivači ovaca imali bolju budućnost.

Zajedno s mnogim ministrima, Copa & Cogeca podržava trgovinsko izvješće EU Komisije koje potvrđuje loš utjecaj koji bi predstojeći trgovinski sporazumi mogli imati na EU govedarski i sektor riže pogotovo onaj koji se pregovara između EU i Latinske Amerike Mercosur bloka.

  • Avatar
    ministar 24. Veljača 2017. u 23:41 mlijeko ne proizvode samo krave...to je zaključak s trodnevnog sastanka u Bri-selu..
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje