Trgovinski sporazumi

Copa-Cogeca pozdravlja sporazum sa Japanom koji će potaknuti trgovinu poljoprivrednih proizvoda

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Thinkstock
Organizacija Copa-Cogeca, CELCAA i FoodDrinkEurope pozdravljaju politički dogovor o trgovinskom sporazumu čiji je nacrt usvojen jučer na samitu EU-Japan.

Organizacija Copa-Cogeca, CELCAA i FoodDrinkEurope pozdravljaju potpisivanje trgovinskog sporazuma između EU i Japana za kojeg smatraju kako će imati značajan utjecaj na ekonomiju potpisnica sporazuma.

Za europski poljoprivredno-prehrambeni lanac to će značiti sveobuhvatno smanjenje uvoznih carina te necarinskih ograničenja kao što su sanitarna i fitosanitarna ograničenja te smisleno poboljšanje pristupa tržištu i boljim trgovinskim uvjetima.

Glavni tajnik organizacije Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, je izjavio: „ Dobra je vijest što su vodeći pregovarači preko vikenda uspjeli nadvladati izrazite razlike u poljoprivrednom sektoru te se nadam kako će ovaj sporazum rezultirati povećanjem prihoda za poljoprivrednike. Ovakav ambiciozan trgovinski sporazum može biti od obostrane koristi za potpisnice sporazuma čija se gospodarstva temelje na proizvodima visoke vrijednosti. Konkretno, vidimo mogućnost da se proizvodi iz europskog mliječnog i mesnog sektora, kao i vino, plasiraju na japansko tržište.“

Generalni direktor FoodDrinkEurope, Mella Frewen, je izjavio: „Podržavamo trgovinske sporazume kao katalizatore za stvaranje novih radnih mjesta i rast. Europski proizvođači hrane i pića, ali i širi poljoprivredno-prehrambeni lanac opskrbe sigurno će imati koristi od ovakvog ambicioznog sporazuma s Japanom. Sporazum će omogućiti izjednačavanje uvjeta natjecanja na tržištu s ostalim konkurentima i državama koje već imaju preferencijalne sporazume s Japanom. Potpisivanje nacrta sporazuma je politički kamen temeljac, a sada nam preostaje čekati zaključke preostalih rasprava te objavu konačnog teksta sporazuma koji će nam dat bolju sliku sveukupnog ishoda sporazuma.

Japan je četvrto najveće izvozno tržište za poljoprivredno-prehrambene proizvode, vrijedno 5.7 milijardi eura u 2016. Trgovinski sporazum je od strateške važnosti jer će ojačati natjecateljsku poziciju sektora u dinamičnoj i brzorastućoj azijsko-pacifičkoj regiji. Procjena učinka iz 2016. ukazuje kako će EU poljoprivredni sektor kao cjelina profitirati od europsko-japanskog sporazuma, a posljednje procjene Europske komisije predviđaju kako će se izvoz procesuiran hrane u Japan povećati čak do 180%. Osim pozitivnih napora europske diplomacije u Aziji, sporazum će zaokružiti sliku uspješnih trgovinskih pregovora u regiji kao što su EU-Južna Koreja, te oni nadolazećih sa Singapurom i Vijetnamom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje