EU i hrvatski poljoprivrednici protive se smanjenju proračuna za njih

COPA COGECA: Proračun za poljoprivredu svakog EU građana košta manje od jedne šalice kave dnevno

Agrovijesti
Phil Hogan Fotografija: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Trenutačni proračun za poljoprivredu EU građane košta manje od jedne šalice kave dnevno, dok zauzvrat osigurava sigurnu i kvalitetu hranu za 500 milijuna potrošača i pridonosi zaštiti okoliša, rastu i zapošljavanju. Poljoprivredna potrošnja donosi vrlo veliku vrijednost za novac svim građanima diljem EU i mora se održavati i stabilizirati.

Reagirajući na proračunske planove Europske Komisije nakon 2020. koji su objavljeni u Bruxellesu, udruženje poljoprivrednika Copa Cogeca izražava snažnu razočaranje s predloženim smanjenjem proračuna za buduću zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Objašnjavajući razloge zašto se potrošnja poljoprivrede u sljedećem proračunu EU ne smije smanjiti, predsjednik Copa Joachim Rukwied izjavio je kako se "Copa Cogeca ne slažu s bilo kakvim prijedlozima za smanjenje potrošnje CAP - a u budućem budžetu EU“.

Prihodi poljoprivrednika već su sada 40% ispod prosječnih zarada u EU-a u odnosnu u drugima sektorima gospodarstva. Ipak, poljoprivrednici svakodnevno proizvode hranu visoke kvalitete i pozvani su da se bore za održivi razvoj ruralnih krajeva te vode svakodnevnu bitku s klimatskim promjenama. Predloženi proračun smanjit će standard i dohodak poljoprivrednike, ugroziti ogromne dijelove europskih ruralnih područja, ali će imati i negativan utjecaj na ispunjenje drugih zacrtanih ekoloških i društvenih ciljeva EU.

Predsjednik Cogeca Magnusson kaže kako s obzirom na to da se očekuje rast svjetska populacija, sukladno tome trebao bi rasti i sektor poljoprivrede koji se suočava sa sve većim izazovima, pa sada nije vrijeme za smanjenje proračuna i dodatnog udara na poljoprivredu. Ozbiljno smo zabrinuti zbog negativnih trgovinski i proračunski učinaka Brexita na europske poljoprivrednike i njihove zadruge. Vjerujemo da poljoprivrednici i njihove obitelji ne bi trebali platiti dvostruko višu cijenu Brexita.

Trenutačni proračun za poljoprivredu EU građane košta manje od jedne šalice kave dnevno, dok zauzvrat osigurava sigurnu i kvalitetu hranu za 500 milijuna potrošača i pridonosi zaštiti okoliša, rastu i zapošljavanju. Poljoprivredna potrošnja donosi vrlo veliku vrijednost za novac svim građanima diljem EU i mora se održavati i stabilizirati.

U tom pogledu, predloženo povećanje za istraživanja i inovacijske projekte u poljoprivredi i bioekonomiji su dobrodošli. Mi poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge smo spremne naći svoju ulogu i mjesto u tome. To su razlozi zašto iz Copa Cogeca pozivaju na održavanje i stabilizaciju ZPP budžet u stvarnom smislu tijekom sljedećeg programskog razdoblja, stoji u njihovom priopćenju.

HPK: Još ima prostora za pregovore oko proračuna za poljoprivredu

Okrugli stol Osiguranja u poljoprivredi
Komora je započela pregovore o proračunu krajem 2016. godine. Postoji nekoliko scenarija za koji se pripremamo te sa ostalim poljoprivrednim organizacijama, članicama Copa-Cogeca svakodnevno pokušavamo utjecati na Komisiju da brani poljoprivredni sektor i proračun, pojednostavi procedure i za svaku novu mjeru osigura adekvatna financijska sredstva, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. .

Što se tiče umanjenja od 5%, jedan manji dio oko 5 država članica planira premostiti tu razliku nacionalnim proračunom, a jedan dio planira platiti 1% iz bruto nacionalnog dohotka.

Bilo je govora kako će proračun za poljoprivredu biti 30 posto do 15 posto niži, ali je pritisak na Komisiju bio prevelik od strane svih poljoprivredni organizacija. Iako je već mnogo učinjeno, pregovori su ovom objavom službeno započeli jer sada imamo okvirno mišljenje Komisije u kojem smjeru planira ići sa ZPP-om i što se planira po pitanju proračuna.

S konkretnim informacijama moći ćemo konkretnije djelovati, jer još ništa nije gotovo. Imamo prostora iskoristiti ovu godinu za intenzivne pregovore, kroz dvadeset tijela Komisije u kojima redovito sudjelujemo i saveze koje smo sklopili s V4 zemljama, novim državama članicama te suradnju s Mediteranskim zemljama. Na terenu ćemo nastaviti obavljati konzultacije, pregovarati i usuglašavati stajališta s našim institucijama, te raditi pritisak na Komisiju i Europski parlament da novi ZPP ide u korist našim proizvođačima. Imamo prostora za djelovanje i izmjene te ga trebamo maksimalno iskoristiti i maksimalno surađivati. S obzirom na to da smo mali i u lošem financijskom položaju, moći ćemo koristiti prostor za iznimke.

Petir: Poljoprivreda kao strateška politika EU nije trebala biti zahvaćena rezovima

Petir i Agrosan
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir kaže kako je novi proračunski okvir važan jer će definirati budućnost EU s 27 država članica. Zbog izlaska Velike Britanije i manjka od 15 milijardi eura, u novom proračunu pokušava se stvoriti bolja veza između ZPP-a i Kohezijske politike, između novih i starih politika, te se ide na simplifikaciju koja bi trebala olakšati poslovanje i pojeftiniti troškove kako rezovi za 7% u kohezijskoj politici i u ZPP-u za 5% ( izravna plaćanja 4%) ne bi prouzročili veće poremećaje. „Iako je to poboljšani prijedlog u odnosu na prvotne projekcije, zastupnici iz Odbora za poljoprivredu nisu zadovoljni konačnim prijedlogom jer smatraju da poljoprivreda kao strateška politika EU nije trebala biti zahvaćena rezovima“, kaže Petir.

Dodaje kako je potrebno osigurati dovoljan proračun za ZPP, posebno u kontekstu sve većih zahtjeva koji se postavljaju pred poljoprivrednike u smislu zaštite okoliša, klimatskih ciljeva i dobrobiti životinja. „Ako uzmemo u obzir korist koju poljoprivrednici čine za poljoprivredu, proizvodnju hrane, očuvanje biološke raznolikosti, opstanak ruralnog prostora, očuvanje vrijednosti pa i obitelji, onda je jasno da se proračun za ZPP ne smije smanjivati“, kaže.

Sektor poljoprivrede u EU danas osigurava oko 22 milijuna stalnih radnih mjesta, a usluge prerade hrane i povezana maloprodaja osiguravaju zajedno oko 44 milijuna radnih mjesta. Izravnim plaćanjima unutar prvog stupa ZPP-a podržavaju se prihodi oko 7 milijuna poljoprivrednih gospodarstava EU. Unatoč tome prosječni prihod poljoprivrednika u EU niži je od prosječnog prihoda u drugim gospodarskim sektorima što poljoprivredu čini neatraktivnim zanimanjem. Loši rezultati su već vidljivi, pogotovo u prosječnoj starosti nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što iziskuje neodgodivu generacijsku obnovu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje