Reforma poljoprivrede

Copa i Cogeca pozdravljaju rezultate javnih konzultacija EU o budućoj ZPP

Agrovijesti
Polje pšenice Fotografija: Marijan Šušenj/PIXSELL
Javne konzultacije istaknule su sve veći strah o egzodusu iz ruralnih područja i potrebu za inovacijama, obnavljanju generacije, smanjenju broja inspekcija i kontrola kako bi se olakšala ulaganja i pristup financiranju

Copa i Cogeca pozdravila je ključne rezultate iz javnih konzultacija EU o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), koje su ponudili značajnu potporu snažnijoj i jednostavnijoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Rezultati su predstavljeni na konferenciji koju je organizirala Europske komisije u Bruxellesu.

Na tom događaju potpredsjednik Komisije EU Jykri Katainen naglasio je da poljoprivreda EU nije više samo proizvodnja hrane, nego i zaštita okoliša, rast i nova radna mjesta, za što treba podržati poljoprivrednike i njihove zadruge. Dok je predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta Czeslaw Adam Siekierski upozorio na suočavanje s niskim prihodima poljoprivrednika, koji dosežu 40% prosječnih zarada EU, te naglasio potrebu za povećanjem svijesti javnosti o tome. Estonsko predsjedništvo istaknulo je da je napredak na budućoj poljoprivrednoj politici glavni prioritet.

Reagirajući na rezultate, predsjednik Copa Cogeca Martin Merrild rekao je: "Pozdravljam ishod javnih konzultacija. To pokazuje da poljoprivrednici i građani podjednako vide potrebu za snažnom ZPP u budućnosti koja je jednostavnija kako bi bolje odgovorila na predstojeće izazove klimatskih promjena, stanja i potreba tržišta i ruralnu depopulaciju. Javne konzultacije istaknule su sve veći strah o egzodusu iz ruralnih područja i potrebu za inovacijama, obnavljanju generacije, smanjenju broja inspekcija i kontrola kako bi se  olakšala ulaganja i pristup financiranju. Ključno je pitanje kako što bolje riješilti ekološke i ekonomske izazove. Mi u Copa Cogeci radit ćemo na tome. Ono što želimo jest evolucija ZPP, koja će popraviti stvari koje nisu funkcionirale, kako bi se osigurala održivija i konkurentnija ZPP u budućnosti ".

Zaključujući, glavni tajnik Copa i Cogeca Pekka Pesonen izjavio je kako su "Poljoprivrednici i njihove zadruge posvećeni poboljšanju pozicioniranja poljoprivrednika u prehrambenom lancu. Ovdje zadruge igraju važnu ulogu jer mogu pomoći poljoprivrednicima da dobiju bolji rezultat za svoje proizvode.˝

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje