Dan ekološkog duga ove godine dolazi već 2. kolovoza

Čovječanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što se ekosustavi mogu regenerirati

Agrovijesti
Raspucana zemlja Fotografija: Morana Begač
U izvještaju se naglašava kako na globalnoj razini troškovi prekomjerne ekološke potrošnje postaju sve vidljiviji diljem svijeta, u obliku nestajanja šuma, suša, oskudice vode, erozije tla, gubitka biološke raznolikosti i nakupljanja ugljičnog dioksida u atmosferi i dr.

Dan ekološkog duga ove godine dolazi već 2. kolovoza, najranije otkako se obavljaju mjerenja, priopćila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF). Taj dan označava datum kada godišnja potražnja čovječanstva prema prirodi premašuje ono što zemlja može regenerirati u toj godini.
 
Taj datum se pomaknuo s kraja rujna (mjereno 1997. godine) na 2. kolovoza ove godine, najranije otkako je svijet prvi put ušao u ekološki dug početkom 1970-ih.

To znači da čovječanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što se ekosustavi mogu regenerirati, navodi se u priopćenju. U njemu se također naglašava kako na globalnoj razini troškovi prekomjerne ekološke potrošnje postaju sve vidljiviji diljem svijeta, u obliku nestajanja šuma, suša, oskudice vode, erozije tla, gubitka biološke raznolikosti i nakupljanja ugljičnog dioksida u atmosferi i dr.
 
Prema Izvještaju WWF o stanju planete, objavljenom u listopadu prošle godine, sve zemlje u regiji žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci GFN-a o ekološkom otisku, koji se mjere u globalnim hektarima (ghe) što je jedinica za mjerenje ljudskih zahtjeva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da im udovolji (biokapacitet).
 
WWF u priopćenju navodi kako bi na globalnoj razini pomicanjem Dana ekološkog duga za 4,5 dana unatrag, do 2050. godine država mogla vratiti u okvire biokapaciteta jedne planete.
 
Već je poznato kako je ljudska potrošnja prvi put počela premašivati kapacitete naše planete početkom '70 - godina prošlog stoljeća i od tada "dan prekoračenja" svake godine nastupa sve ranije, zbog rasta stanovništva i sve većih apetita čovječanstva.
 
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje