POVEĆAN UVOZ PREHRAMBENIH PROIZVODA

Crnogorci za hranu iz uvoza u šest mjeseci dali 240 milijuna eura

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Povećan uvoz prehrambenih proizvoda u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori opravdavaju turističkom sezonom. Potrošilisu više od milijardu eura za stranu robu.

Od početka godine do kraja srpnja Crna Gora je na uvoz ukupno potrošila milijardu i 200 milijuna eura. Od toga čak 240 milijuna na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, objavila je njihova statistika. U sektoru poljoprivrede naglašavaju kako ti rezultati nisu mkerodavni, ponajprije zbog turističke sezone, koja ima utjecaj na kretanja uvoza i izvoza, ali i sa aspekta proizvodnje koja je u zamahu u ljetnjim mjesecima.

- Jasniju sliku i podatke imat ćemo na kraju sezone - poručili su iz Ministarstva.

Podaci pokazuju kako uvoz raste tijekom sezone zbog povećanog prometa, a u Ministarstvu poljoprivrede tvrde kako su u prvih šest mjeseci potrošili najviše na proizvode kojih nema u Crnoj Gori.

- Uvozimo razna gazirana pića čije proizvodnje nema kod nas, zatim proizvode od žitarica. Osim toga, mlijeko u tetrapaku za koje ne postoji proizvodnja u Crnoj Gori. Također, uvozi se mlijeko u prahu, ali i druge mlječne prerađevine koje nisu dio proizvodnih pogona kod nas - obrazložili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Uz to iz uvoza se u trgovinama u Crfnoj Gori može naći i ono čega imaju dovoljno. Tako u velikim trgovačkim centrima osim breskvi, nektarina ili grožđa sa podgoričkih plantaža, mogu se kupiti isti ti proizvodi primjerice iz Grčke. Osim toga, iako postoje brojni proizvođači dinje, lubenice, paprike, krumpira, malina širom države, u trgovinama su vrlo zastupljene veće količine tih poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz Makedonije, Srbije.

Nije bolja situacija ni kada je riječ o mesu i mesnim prerađevinama. Pored domaćih količina ima robe sa svih strana: iz susjedne Srbije, Hrvatske, Bosne, Slovenije, a mesa iz Brazila i Španjolske.

Crna Gora ima tradiciju proizvodnje izuzetno kvalitetnoh maslinovog ulja, ali u trgovinama se ono teško može pronaći. S druge strane, ponuda je izuzetno dobra npr. maslinovog ulja iz Hrvatske ili Italije.

Crna Gora samo na uvoz vode potroši godišnje više milijuna eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje