Autohtoni proizvodi

Crnogorski pršut postao zaštićeni proizvod

Agrovijesti
Pršut Fotografija: Morana Begač
Crnogorski pršut" novi je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, objavilo je Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, ističući da je to za posljednje dvije godine peti zaštićeni brend koji ima Crna Gora.

"Prirodno okruženje, klimatski uvjeti u regiji proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja nadilazi granice regije proizvodnje, ali i Crne Gore, temelj su zaštitu 'Crnogorskog pršuta' kao specifičnog i autentičnog proizvoda", navodi se u objavi crnogorskog Ministarstva poljoprivrede. 

"Crnogorski pršut" se, kako se navodi, proizvodi u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica općina Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina varira od 500 do 1.500 metara. Regija proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umjereno - kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim ljetima i umjereno hladnim zimama.  

"Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je temelj za zaštitu proizvoda, 'Crnogorski pršut' je trajni suhomesnati proizvod dobiven od buta svinja, suho soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja", ističu iz ministarstva.  

Proces proizvodnje "Crnogorskog pršuta" traje najmanje godinu dana. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorjevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa.  

Iz tog vladinog resora Crne Gore napominju da će za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiti benefit ostvarivanjem dodatne vrijednosti na tržištu, mogućnosti bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i sada značajnog izvoza.  

U protekle dvije godine, zaštićeni su njeguški pršut, pljevaljski sir, crnogorski goveđi pršut i crnogorska stelja.

U proceduri su zahtjevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekuje se i početak procedure zaštite meda i maslinovog ulja.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje