Vinarstvo

Crnogorski vinski turizam mamac za goste iz cijelog svijeta

Agrovijesti
Crnogorski vinski turizam mamac za goste iz cijelog svijeta Fotografija: Poslovni dnevnik/Agrobiz
Vinarstvo i vinogradarstvo povezali smo s vinskim turizmom i u posao je uključena isključivo naša obitelj, kažu u vinariji Kopitović.

Crna Gora se može okarakterizirati kao vinogradarska zemlja, a vino je već godinama jedan od najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda u izvozu, proizvod s vanjskotrgovinskim suficitom, jer je vrijednost izvezenog vina gotovo dvostruko veća od vrijednosti uvezenog.

U posljednjih 10 godina jasno se izdvajaju dva trenda u strukturi investiranja u vinogradarsko-vinskom sektoru. Prvi dio je sađenje novih vinograda i obnova postojećih, dok se u drugoj fazi investira u opremanje prerađivačkih kapaciteta, rekonstrukciju i izgradnju novih vinarija te u projekte vinskog turizma.

Pronašli ih na Facebooku

"U već dobro utabanim Vinskim putevima, turisti uživaju u gostoprimstvu crnogorskih vinara, a ugođaj upotpunjuju kamenom zidane tradicionalne kućice, idealne za čuvanje i degustaciju vina. Upravo su turisti nazvali Crnu Goru malom zemljom velikih vina", kaže Marija Krstić, načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju i inspekcijski nadzor u Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Manju vinsku priču i kontinuirana ulaganja u vinski turizam priča obiteljski business vinarije Kopitović. Riječ je o obitelji koja se dugo bavi uzgojem vinove loze, ali vinarija je službeno osnovana 2006. godine i čini je konoba stara oko 300 godina i degustacijska sala izgrađena u autentičnom stilu, kapaciteta 40 mjesta. Ponosni su vlasnici brončane nagrade Bijelo grozd za vinski turizam. "Vinarstvo i vinogradarstvo smo povezali s vinskim turizmom i u cjelokupan posao uključena je isključivo naša obitelj, svi smo našli neki zadatak. Posjetitelji naše vinarije iz raznih su zemalja svijeta.

Gosti koji dolaze preko turističkih agencija su s europskog područja, kao što su Skandinavija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, ali tu su i individualni gosti koji nas pronađu preko TripAdvisora, kao i Facebooka i Instagrama. Na raspolaganju su im tri ponude koje obuhvaćaju degustaciju lokalne hrane i nacionalnog jela "sač" u kombinaciji s našim vinima.  "Gosti koji degustiraju naša vina žele probati autohtone sorte i vrlo su zadovoljni", poručuju iz vinarije Kopitović.

Kreće projekt Vinsko selo

Posebna ulaganja u sektor vinskog turizma ima kompanija Plantaže. Najstariji podrum Plantaža - Lješkopolje, renoviran je i pretvoren u podrum za odležavanje specijalnih serija u kojem se danas proizvode vina iz premium i ultra premium segmenta. Obnovom i otvaranjem vinskog podruma Šipčanik 2007., smještenog u srcu vinograda, otvoreno je novo poglavlje povijesti Plantaža. U planu im je i obnova restorana Mareza te realizacija projekta Vinsko selo. 

Brižno osmišljeni programi

"Do sada su desetine tisuća turista uživale u brižno osmišljenim programima. Nudi se nadlijetanje nepreglednih čokota koji okružuju aerodrom Golubovci, vožnja turističkim vlakom kroz vinograd koji se prostire na više od 23 četvorna kilometra, te konzumacija bogate palete vina Plantaža, te monumentalni hodnik vinskog podruma Šipčanik. Tu je i ponos kompanije - Stari podrum Lješko Polje, uz konje u konjičkom centru Vranac i Skadarsko jezero.

"Ovo su samo fragmenti vinskog turizma koje Plantaže pružaju gostima", pohvalili su se iz Plantaža. Njihovi gosti su uglavnom iz zemalja Europske unije i to Francuzi, Slovenci, Austrijanci i Poljaci, a u slučaju individualnih dolazaka tu su gosti koji dolaze iz različitih zemalja svijeta od Amerike, Kine i Rusije do Australije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje