Investicije

CROBIOM: Država će trošarinama ugroziti kogeneracije na biomasu i otjerati ulagače

Agrovijesti
Marijan Kavran, direktor Drvnoga klastera Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Udruga proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija CROBIOM u nedjelju se oštro usprotivila najavi mogućeg uvođenja trošarina na sve oblike obnovljivih izvora energije (OIE), smatrajući da će njihovim uvođenjem država ugroziti kogeneracije na biomasu i otjerati ulagače.

 Ta udruga smatra da je najava uvođenja trošarina na energiju iz kogeneracija na biomasu administrativni  nesporazum i posljedica loše komunikacije, jer se u javnosti već neko vrijeme špekuliralo o uvođenju trošarina na energiju proizvedenu iz drugih vrsta obnovljivih izvora energije, zbog niza njihovih specifičnosti i lukrativnosti.

"CROBIOM vjeruje da će isto uvidjeti i Vlada RH i resorno ministarstvo, odnosno da će iste nepravilnosti žurno otkloniti. U suprotnom, eventualno daljnje ustrajanje institucija na prijedlogu oporezivanja poslova s biomasom, potaknut će odgovarajuće reakcije CROBIOM-a u Hrvatskoj i u Bruxellesu, kako bi se sačuvala radna mjesta i zaštitila elementarna poslovna prava ulagača", ističe se u priopćenju CROBIOM-a, udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija.

"Najave uvođenja trošarina na sve oblike obnovljivih izvora energije (OIE) izazvale su veliki šok, nevjericu i nesigurnost kod ulagača u koneneracijska postrojenja na drvnu biomasu. Radi se o ulagačkom presedanu, koji svojom formom i sadržajem podsjeća na tranzicijska okruženja, koja su davno trebala ostati iza modernog hrvatskog gospodarstva. Štoviše, retrogradna promjena ulagačkih uvjeta je udar na ulagače koji su već investirali stotine milijuna eura u proizvodnju energije iz drva, koji su percipirali Hrvatsku kao stabilno ulagačko područje, kao i na desetine domaćih i inozemnih poslovnih subjekata, koji su u različitim fazama pripreme i realizacije projekata kogeneracija na biomasu", istaknuo je priopćenju CROBIOM.

Udruga CROBIOM okuplja proizvođače drvnih goriva, kogeneracijska postrojenja na biomasu te proizvođače pripadajućih tehnologija i kao središnja nacionalna udruga predstavlja sektor biomase u europskoj udruzi biomase AEBIOM, sa sjedištem u Bruxellesu. Navodi kako se nisu susreli sa sličnim poreznim prijedlogom, koji bi se trebao ovako drastično i linearno odnositi na proizvodnju energije iz svih oblika obnovljivih izvora energije, uključujući biomasu.

"Navedeni prijedlog uvođenja trošarina, odnosno odgovarajućeg poreza, mogao bi u konačnici imati nemjerljive i dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora, kao i za budućnost ruralnih područja te nepovoljno utjecati na zaposlenost i konkurentnost na šumi baziranih industrija, koje u Hrvatskoj ostvaruju 10 posto izvoza RH i sudjeluju s 3,6 posto u BDP-u. Konkretno gledajući, uvođenjem trošarina mogu se ugroziti već realizirana ulaganja od preko 190 milijuna eura te projekti od preko 450 mililjuna eura u pripremi", tvrdi CROBIOM.

Ta udruga također vjeruje da će nadležne državne institucije ustrajati na dekarbonizaciji i defosilizaciji Hrvatske, navodi se među ostalim u priopćenju koje je potisao tajnik udruge Marijan Kavran.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje