Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

CroMilk: Kinezi prosječno konzumiraju 100 grama mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno i prilika za izvoz je ogromna

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Pixabay
Hoće li ona biti maksimalno iskorištena ovisit će i o tome hoće li primarna proizvodnja mlijeka moći pratiti potrebe prerade za tako veliko tržište s obzirom na negativne trendove unazad zadnjih deset godina koji su se svakako odrazili na našu industriju, kaže Dalibor Janda predsjednik Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk.

Otvorena mogućnost da naša mliječna industrija bude prisutna na tržištu od 1,4 milijardi  stanovnika koji danas prosječno konzumiraju oko 100 grama mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno s trenutno prisutnom visokom tendencijom rasta potrošnje je značajna prilika. Hoće li ona biti maksimalno iskorištena ovisit će i o tome hoće li primarna proizvodnja mlijeka moći pratiti potrebe prerade za tako veliko tržište s obzirom na negativne trendove unazad zadnjih deset godina koji su se svakako odrazili na našu industriju, kaže Dalibor Janda predsjednik Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk.

Dalibor Janda, predsjednik Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk

Trenutno najveću priliku za izvoz na kinesko tržište imaju naši najveći prerađivači mlijeka, ali je prerano govoriti s kojim će se proizvodima i u kojoj količini oni moći pojaviti na ovome tržištu. Naime, ovo ovisi i o sadašnjim navikama potrošača na ovome tržištu, a predviđa se u budućnosti veća potražnja za sirom i fermentiranim mliječnim proizvodima što svakako predstavlja priliku za naše prerađivače, dodaje.

Potpisom protokola potvrđuje se da su ispunjeni svi veterinarsko-sanitarni zahtjevi, odnosno da su uklonjene takozvane SPS barijere, za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište. Ovaj proces koji je započeo još 2013. godine nije slučajno završio pozitivno, zato što prerađivačka industrija mlijeka u našoj zemlji kontinuirano ogromne napore ulaže kako bi potrošačima, i to prije svega u našoj zemlji, osigurala visokokvalitetne i zdravstveno sigurne mliječne proizvode, kaže Dalibor Janda predsjednik udruge CroMilk.

Ovo je već prepoznato i kontinuirano se prepoznaje i na drugim tržištima na koja naša mliječna industrija izvozi mlijeko i mliječne proizvode, pa je tako na primjeru prošle 2018. godine prema podacima Hrvatske gospodarske komore iz naše zemlje izvezeno ukupno 55.831 tona mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od gotovo 514 milijuna kuna što je rast u vrijednosti za 13,9% u odnosu na 2017. godinu. Međutim rast izvoza prati i rast uvoza, koji je u prošloj 2018. godini vrijednosno rastao u odnosu na prethodnu godinu za 2,47% i iznosio gotovo 1,7 mlrd. kuna i kroz koji je u našu zemlju uvezeno s unutarnjeg tržišta EU i trećih zemalja 273.367 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, i to najvećim dijelom i zbog sve manje dostatnosti mlijeka za preradu proizvedenog od hrvatskih proizvođača koja je u prošloj godini iznosila 52%, kaže Janda. 

 U najvećoj domaćoj industriji mlijeka Dukatu kažu kako izvoz trajnih mliječnih proizvoda na tržište Kine predstavlja značajnu poslovnu priliku za Dukat koji već danas 17% volumena prerađenog mlijeka plasira na izvozna tržišta.

Svoju smo ponudu proizvoda prilagodili potrebama i zahtjevima za izvoz na kinesko tržište, no o potencijalnim izvoznim kapacitetima je u ovom trenutku još prerano za govoriti, dodaju.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje