Zanimljivosti

Čudne priče o hrani iz 2016.

Agrovijesti
Pita poslana u svemir Fotografija: Sent Into Space
Pite na rubu svemira, pivo od oblaka i 3D printer koji radi gumene bombone samo su neki od primjera čudne hrane

Svemir za pite

Pita od mesa i krumpira poslana je na rub svemira od strane tvrtke Sent Into Space u svrhu izvanzemaljske fotografije. Vjeruje se da je ovo prva pita koja je lansirana u stratosferu. Pita je poslana u atmosferu iz Wigana, privezana na visinski balon koji ju je odveo na 46 km iznad Zemlje. Izvedba je podigla svijest o Svjetskom prvenstvu u jedenju pita koje se održalo 20. prosinca. Ultimate Purveyors koji je angažiran da izradi pitu je rekao: „Ovo je prvi korak omogućavanju čovječanstvu da konzumiraju pite s više elegancije i komfora. Niti nebo niti pita ne bi smjeli biti granica.“

 

„Oblačno“ pivo – na dobar način

U pivovari Innis & Gunn nisu radili pivo koristeći izvanzemaljsku vodu, već su poželi nebo. Tim od četiri osobe letjelo je posebnim zmajem iznad Devil's Beef Tubua kako bi prikupili vlagu iz oblaka. Skupili su dovoljno vode za izradu 500 pinti ograničenog izdanja Indian pale alea, Sky PA, koje je bilo dostupno ekskluzivno za investitore putem crowdfunding stranice Crowdcube.

Innis & Gunn pivo iz oblaka

Prvi svjetski 3D gumeni bomboni

Prvi svjetski 3D printer za gumene bombone zadivio je britanske potrošače kada su iz Katjec' Magic Candy Factori lansirali svoje gumene bombone izražene po mjeri iz usluge u shopping centrima diljem zemlje. 3D printer pruža potrošačima mogućnost da dizajniraju svoje kreacije – od poruke na čestitkama do bombona u obliku životinja – i gotove su u manje od pet minuta.

Magic Candy Factory 3D isprintani gumeni bomboni

Angry Whopper napada UK

Burger King je izdao posebnu „najljuću“ (Angriest) verziju svog Whopper burgera u travnju prošle godine, zajedno s jarko crvenim pecivom. Burger slijedi Angry Whooper liniju, a sadrži manchego sir, jalapenos papričice i poseban ljuti umak. Također slijedi ograničeno izdanje Halloween Whoppera izdanog 2015. koji je imao crno pecivo sa BBQ umakom.

Angry Whopper

Jednadžba za savršenu šalicu kave

Matematičari koriste složene kalkulacije kako bi pronašli savršenu šalicu kave. Objavljena u SIAM Jorunal of Applied Mathematics, studija je istraživala aparate za filter kavu i na koji način proces mljevenja kave utječe na okus. Istraživači su pronašli da veličina zrna kave utječe na način na koji kava izlazi iz filter aparata. „Naj iznenađujuća stvar za nas je da stvarno postoje dva procesa iz kojih je kava izvađena iz zrna“, rekao je su-autor William Lee za BBC. „Postoji vrlo brz proces kojim se kava vadi s površine zrna. I ima sporiji način kada se kava vadi iz unutrašnjosti zrna.

Kava

Pizza s pivom

Pizza Hut je testirao novu pizzu s ulivenom craft pivom u svom londonskom restoranu u svibnju ove godine. Pivo je ispečeno u rubu tijesta od pizze i bilo je dostupno potrošačima koji su osoblju rekli tajni kod: „I like it hop.“ Kath Austin, direktorica ljudskih resursa i marketinga je rekla: „Znamo da su craft piva vrlo popularna sada, pa mi slavimo to ne samo dodajući craft piva na naš menu, već i njihovim dodavanjem u tijesto od pizze.“

Pzza Hut beer infused pizza

Morska slanina

Istraživači sa Državnog sveučilišta Oregon su otkrili lozu crvene alge koja ima okus kao slanina kada se kuha. Morska trava zvala dulse, sadržava dvostruko više hranjivih vrijednosti od kelja, tvrdi Sveučilište. Istraživač Chris Langdon i kolege patentirali su lozu alge i proizvode je od 9 do 14 kg tjedno. „Nema gubitka interesa za njeno korištenje u svježoj formi. Ova stvar je poprilično sjajna. Kada ju pržite ima okus kao slanina, a ne morska trava. I ima poprilično jak okus slanine.“

Dulse morska trava

Dinosaur od čajnih kolačića

Pekarnica Warburtons je otkrila 2,5 metra visokog dinosaura od ogromnih čajnih kolačića u Prirodoslovnom muzeju. Ukusan T-rex napravljen je od 2500 kolačića i slagalo ga je šest osoba kojima je trebalo 250 sati da ga sastave. Instalacija je obilježila izdavanje dječje knjige The Cristmasaurus Toma Fletchera.

Warburtons dinosaur od čajnih kolačića

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje