Cvjećarstvo

Cvijeće atraktivan izvozni artikal proizvođača iz Srbije

Agrovijesti
Cvijeće Fotografija: Morana Begač
Nužno je raditi na afirmaciji proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja, povećanju površina i intenziviranju proizvodnje.

Na sjednici Grupacije proizvođača cvijeća i ukrasnog bilja Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije pokrenute su dvije nove inicijative za stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje ove sve profitabilnije gospodarske grane. Definirani su i konkretni poticaji za investicije za nabavku novih strojeva i opreme za primarnu proizvodnju cvijeća. 

Na sednici je ukazana potreba za dodatnim subvencijama jer je u tijeku donošenje Uredbe za raspodjelu sredstva iz proračuna u 2019. godini, kao i Nacrta pravilnika za realizaciju iste. Predsjednica Udruženja hortikulture Srbije, prof. dr Dragana Skočajić pokrenula je inicijativu za sprječavanje zabrane donošenja odluke izvoza za 39 rodova karantinski štetnih organizama.                     

Dr. Danica Micanović, koordinatorica rada Grupacije, informirala je prisutne o aktuelnoj situaciji i vanjskotrgovinskoj razmjeni u sektoru proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja. Vrijednost vanjskotrgovinske razmjene cvijeća i drugog ukrasnog bilja za šest mjeseci 2018. godine iznosila je 7,4 milijuna EUR (4.346 tona). Vrijednost izvoza za šest mjeseci 2018. godine manja je za dva posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je vrijednost uvoza manja za 10,5%, što je utjecalo na smanjenje vanjskotrgovinskog deficita za 21 posto, koji je iznosio 1,9 milijuna eura, a u istom periodu 2017. godine 2,4 milijuna eura. 

Najveći udjel  izvozu imala je grupa živo cvijeće – 91% (2,5 mil ilijuna eura), dok je najviše je izvezeno cvijeća i ukrasnog bilja u zemlje EU: Nizozemsku, Sloveniju, Njemačku, kao i u Rusku federaciju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju. U uvozu dominira sadni materijal – 39% ukupnog uvoza, sječeno cvijeće – 32% i živo cvijeće – 22% dok su ukrasno bilje i sjeme cvijeća bili zastupljeni sa 3%. Najveći uvoz realiziran je iz Nizozemske, Njemačke, Slovenije, BiH, Crne Gore, Kenije i Turske. 

Uzimajuci u obzir  povoljne klimatske i geografske uvjete za uzgoj cvijeća i ukrasnog bilja, i potencijal u ovom sektoru, definirani su i  prijedlozi za unaprjeđenje ove grane.

Profesori cvjećarstva sa šumarskog i Poljoprivrednog fakulteta dat će svoj doprinos kroz edukativne programe. Istaknut je značaj standardizacije u proizvodnji koja je urađena za ukrasno drveće i žbunje, ali koja još uvijek nije obvezna za proizvođače. Na sjednici je predstavljena i platforma za sadni materijal Green Net, i poziv za suradnju IAAS međunarodne asocijacije privrednim društvima  za obavljanje studentske prakse.

Prisutni su se usuglasili da je nužno raditi na afirmaciji sektora, povećanju površina  i intenziviranju proizvodnje, primjeni novih tehnologija i transferu znanja, iznalaženju načina za nove vidove podrške kroz studijska putovanja, edukaciju, i apliciranje za zajedničke projekte znanosti i gospodarstva uzimajući u obzir veliki interes znanstvenika za sudjelvoanje u radu Grupacije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje