U DUBROVNIKU ODRŽANI ČETVRTI ADRIATIC WOOD DAYS

Dabro: Rastu proizvodnja i izvoz drvne industrije

Agrovijesti
Pilana Ema drvo d.o.o. Fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL
Strateška borba za ostanak sirovine kako bi od nje naši proizvođači stvarali dodanu vrijednost u finalizaciji proizvoda dovela bi do održive kružne ekonomije u preradi i proizvodnji drva, ali i do otvorenja novih radnih mjesta – rekao je Dabro

U četiri tematski povezane, ali programski odvojene međunarodne konferencije iz područja šumarstva, prerade drva, energije iz drva, gradnje drvom, proizvodnje namještaja i pripadajućih kreativnih industrija, u Dubrovniku je, u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, održan 4. Adriatic Wood Days.

Više od 150 sudionika

Više od 150 sudionika bavilo se temama fondova EU i boljeg korištenja sredstava iz Bruxellesa s naglaskom na sve veću ulogu biomase u energetici. Na skupu su organizirane rasprave, paneli, studijski posjeti, radionice, razmjene projektnih ideja i dodatni sadržaji koji uključuju teme biomase i obnovljivih izvora energije, certificiranja, dizajna, održivosti upravljanja šumama na otocima, gradnju razvojnih i istraživačkih centara kompetencija, poticanje ulaganja u preradu drva, postizanje nisko-ugljičnih učinaka te razvoj ruralnih i planinskih područja. Skupu je nazočio i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro koji je okupljenima govorio o najvećem cjelovitom kompleksu šuma hrasta lužnjaka u Europi - Spačvanskom bazenu.

Tom prilikom Dabro je ukazao i na svjetski poznat i priznat slavonski hrast te istaknuo kako je preprodaja trupaca u zemlje Europske unije velik problem za tvrtke s ovih prostora koje se bave drvnom industrijom ali i Hrvatsku uopće. – Strateška borba za ostanak sirovine kako bi od nje naši proizvođači stvarali dodanu vrijednost u finalizaciji proizvoda dovela bi do pametne i održive kružne ekonomije u preradi i proizvodnji drva, koja bi potaknula otvorenje novih radnih mjesta – rekao je Dabro. Podsjetio je okupljene i na to da je Županijska skupština jednoglasno usvojila Deklaraciju koja je upućena resornim ministarstvima u kojoj se upozorava na trenutačno stanje u drvno-prerađivačkom sektoru.

Impresivni rezultati

– Taj sektor treba biti u funkciji lokalnog gospodarskog razvoja, a sadašnja politika prodaje i isporuke drva ne slijedi ni logične, ni ekonomske ni socijalne kriterije naše županije. Drvo kao sirovina treba se prerađivati tamo gdje se i posiječe – istakao je Dabro ukazujući na problem o kojem se sve češće govori u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević kazao je da su rezultati ovog sektora impresivni te da unatoč ukupnom padu industrijske proizvodnje ovaj sektor ostvaruje kontinuirani rast proizvodnje, investicija, ali i izvoznih prihoda koji su danas na razini 1,1 milijardi eura. Glavna poruka sa skupa u Dubrovniku je da hrvatsko šumarstvo i drvno-prerađivačka industrija iz godine u godinu raste i ostvaruje izvrsne izvozne rezultate, ali i da je za pravi iskorak prema većoj iskorištenosti jedinstvene kvalitetne sirovine, poput slavonskog hrasta, potrebno dodatno brendirati cijelu branšu, kao i same finalne proizvode u jedinstven, prepoznatljiv izvozni proizvod. Tu se, kako je rečeno, očekuje aktivnija uloga države.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje