ČVRSTO VEZANI UZ TURIZAM

Dalmatinski vinari procjenjuju da će prodaja ove godine biti upola manja

Agrovijesti
Fotografija:
Prošle je godine u prvih šest mjeseci bilo isporučeno oko 50 posto količine vina u HORECA sektor, a sada sve stoji, nema novih narudžbi te je čak i prije krize dogovoreni izvoz storniran ili smanjen do 70 posto, upozorava predsjednik Udruženja Vino Dalmacije Ivica Kovačević

Trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa, koja je izravno pogodila turistički sektor, odrazila se na enologiju i gastronomiju, a negativan efekt zatvorenih ugostiteljskih objekata prelio se i na vinogradarstvo i vinarstvo, ističe Hrvatska gospodarska komora.

Prijavljena proizvodnja grožđa i vina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema posljednjim podacima iz Vinogradarskog registra Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iznosi gotovo pet tisuća tona grožđa i nešto manje od 30 tisuća hektolitara vina, od čega je trećina u kategoriji vrhunskog vina.

Upitno poslovanje i likvidnost

Većina hrvatskih vinara živi od plasmana u hotelima i restoranima pa je aktualni pad prodaje i potrošnje vina u tom dijelu doveo u pitanje poslovanje i likvidnost dalmatinskih, ali i svih hrvatskih proizvođača vina. Izvoz vina je stao, online prodaja putem internetskih trgovina je nedovoljna pa se mnogi vinari, još uvijek opterećeni kreditnim obvezama, zabrinuto pitaju kako i kada dalje.

Vinoteke i kušaonice vina u sklopu vinarija, koje su prijašnjih godina putem organiziranih turističkih posjeta osiguravale stalni priljev novca za tekuće potrebe, sada zjape prazne, dok su vinske manifestacije u Hrvatskoj i u svijetu odgođene do daljnjega. A bez promocije nema ni prodaje.

Hrvatska gospodarska komora potiče, podržava i provodi brojne aktivnosti koje pridonose osnaživanju, konkurentnosti i boljem pozicioniranju naših vina na svjetskoj vinskoj sceni. Prema riječima predsjednika HGK – Županijske komore Split Joze Tomaša, Županijska komora Split je tako bila aktivno uključena u organizaciju, odnosno pružala je potporu vinskim manifestacijama na splitskom području koje se tradicionalno održavaju u ovo vrijeme. To su Festival Vino Dalmacije, Vinski podrum te Wine Vip Event, koje su zbog aktualne situacije otkazane ili odgođene.

Predsezona propala, sezona neizvjesna

Ovo je doba godine ujedno i vrijeme intenzivnih radova u vinogradima kada se osigurava proizvodnja grožđa za novo vino te ulaže u mehanizaciju, zaštitu, gnojidbu i druge agrotehničke mjere te sezonsku radnu snagu, kojoj sada treba osigurati propusnice za kretanje do mjesta rada i propisane sigurnosno-higijenske mjere.

Dalmatinski vinari okupljeni u regionalnom Udruženju Vino Dalmacije u HGK – Županijskoj komori Split, koje okuplja vodeće vinarije iz četiri dalmatinske županije, svjesni su da od predsezone nema ništa, uz veliku neizvjesnost kada je riječ o turističkoj sezoni.

''Prošle je godine u prvih šest mjeseci bilo isporučeno oko 50 posto količine vina u HORECA sektor, a sada toga nema, sve stoji, nema novih narudžbi te je čak i prije krize dogovoreni izvoz storniran ili smanjen i do 70 posto'', ističe predsjednik Udruženja Vino Dalmacije Ivica Kovačević.

Svjesni da će prodaja vina u 2020. godini biti barem upola manja nego godinu prije, dalmatinski su vinari putem HGK dali svoj doprinos u predlaganju mjera Vladi RH za ublažavanje štete od koronavirusa. Vinari smatraju da je za prevladavanje nastalih teškoća u vinogradarsko-vinarskom sektoru nužno donošenje dugoročnih mjera reprogramiranjem postojećih kredita, osiguranjem obrtnih sredstava za financiranje tekuće proizvodnje, smanjenjem PDV-a na vino kako bi niža prodajna cijena utjecala na bolju prodaju te da bi hitna isplata svih planiranih poticaja i potpora pomogla tekućoj, ali i budućoj proizvodnji grožđa i vina.