Manifestacije

Danas je Svjetski dan močvarnih staništa

Agrovijesti
Kopački rit Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Danas je Svjetski dan močvarnih staništa, a ove se godine obilježava pod motom "Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja", kako bi se podigla svijest o načinima na koje močvarna staništa pogoduju kvaliteti života u urbanim sredinama, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

"Urbana močvarna područja utječu na gradove na mnoge načine: smanjuju poplave, opskrbljuju vodom za piće, filtriraju otpadne vode te omogućavaju održavanje zelenih gradskih površina", stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Ministarstva. 

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava svake godine 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja. Ta tzv. Ramsarska konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i okvir je za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. 

Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve.

Močvarna staništa su najugroženiji ekološki sustavi u svijetu, a više od 40 posto vrsta biljaka i životinja vezana su uz njih, ističe se. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 posto svih močvarnih staništa u svijetu. Vrijednost močvarnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti, staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, stoji u priopćenju.

Brojne aktivnosti u hrvatskim "ramsarskim područjima"

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, parkovi Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve organiziraju brojne aktivnosti.

Park prirode Lonjsko polje organizira tradicionalni skup "Budućnost na rubu močvare" čiji je domaćin ove godine Grad Kutina. Manifestacija traje u petak 2. i u subotu 3. veljače.

Park prirode Vransko jezero organizira likovno-pokladno natjecanje učenika lokalnih škola u izradi maski ptica močvarica pod nazivom "Maskenbal ptica". Na Facebook stranicama Parka u tijeku je online-izložba fotografija nastalih na području Parka.

U Parku prirode Kopački rit bit će potpisan ugovor o suradnji i donaciji s HGSS stanicom Osijek, u svrhu opremanja Obavještajne točke HGSS u Kopačkom ritu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje