Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day)

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša: Borba protiv onečišćenja zraka

Agrovijesti
Onečišćenje zraka Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Uključite se u borbu protiv onečišćenja zraka! Koristite javni prijevoz, dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, kompostirajte ostake organske hrane i reciklirajte otpad, štedite energiju! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje zraka! #BeatAirPollution!

Svjetski dan zaštite okoliša (eng. World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša. Na poticaj Ujedinjenih naroda svjetske vlade i organizacije na ovaj dan već 46. godinu zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša. Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta  koja će se ovim povodom održati je borba protiv onečišćenja zraka, a glavna zemlja domaćin je Kina.

Jeste li znali da devet od deset ljudi na Zemlji udiše onečišćeni zrak?

Pridružite se novom globalnom izazovu #MaskChallenge i ako ne već danas, ali svakako na sam Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja, stavite masku na lice. Njima ćemo na najbolji način našim nacionalnim, ali i svjetskim vođama pokazati da želimo udisati čist zrak. Izazovu će se širom svijeta pridružiti brojne poznate osobe, a ovogodišnja kampanja Svjetskog dana zaštite okoliša poziva sve stanovnike našeg planeta da odaberu jedan od sljedećih načina kako bismo pobijedili onečišćenje zraka:

Koristite javni prijevoz ili dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte;

Prijeđite na hibridno ili električno vozilo i koristite samo taksije na električni pogon;

Isključite motor automobila kada čekate zeleno svjetlo na semaforu;

Smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda kako biste utjecali na smanjenje emisije metana;

Kompostirajte ostake organske hrane i reciklirajte otpad;

Prijeđite na visoko učinkovite sustave i opremu za kućno grijanje/hlađenje;

Štedite energiju: isključite svjetla i kućanske aparate kada ih ne koristite;

Odaberite ekološki prihvatljive i neotrovne boje te namještaj od prirodnih materijala.

Što uzrokuje onečišćenje zraka?

Onečišćenje zraka je svakako vrlo složen problem, no svatko od nas može nešto učiniti kako bismo utjecali na njegovo smanjenje. Razumijevanje različitih vrsta onečišćenja te kako ono utječe na naše zdravlje i okoliš može nam pomoći pri učinkovitijem poduzimanju mjera za poboljšanje zraka oko nas.

Onečišćenje zraka uzrokuju industrija, promet, poljoprivreda i otpad, no isto tako i mi sami u našim kućanstvima. Glavni izvor onečišćenja zraka u kućanstvima je sagorijevanje fosilnih goriva, drva i drugih goriva na bazi biomase u zatvorenim prostorima za kuhanje, grijanje i osvjetljavanje kuća. Jeste li znali kako je oko 3,8 milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje uzrokovano onečišćenjem zraka u zatvorenim prostorima? Nažalost, velika većina njih u zemljama u razvoju.

U proteklih 46 godina Svjetski dan zaštite okoliša je postao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih okolišnih tema na lokalnoj, nacionalnoj ili globalnoj razini. Svatko je pozvan na sudjelovanje – kao pojedinac ili kao dio grupe, i svatko može odabrati svoju temu kojom se pozornost usmjerava na osobito važan okolišni problem.

Dan 5. lipnja kao Svjetski dan zaštite okoliša izabran je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš. Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen dvije godine kasnije uz slogan „Samo jedna Zemlja”. Od tada se svakog petog dana u mjesecu lipnju organiziraju zelene akcije diljem svijeta.

Dodatne informacije o ovogodišnjoj kampanji potražite i na World Environment Day, a u objavama na društvenim mrežama koristite ključne riječi #BeatAirPollution.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje