Trgovinski ugovori

Danas na snagu privremeno stupa CETA

Agrovijesti
Stop CETA Fotografija: Fabian Bimmer/REUTERS/PIXSELL
Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade, koji će po podacima Europske komisije, europskim poduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu privremeno stupa na snagu danas.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade, koji će po podacima Europske komisije, europskim poduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu privremeno stupa na snagu danas.

Kontroverzni sporazum, o kojem se počelo pregovarati još 2009. potpisan je 2016. nakon što je Vijeće EU-a, to jest države članice, dale odobrenje. Sporazum će biti privremeno na snazi sve dok se ne dovrši postupak ratifikacije u svim zemlja članicama, a u pojedinim državama to trebaju učiniti i regionalni parlamenti. 

U EU treba proći ratifikaciju u čak 38 parlamenata, što nacionalnih, što regionalnih. Do sada je ratificiran samo u pet zemalja članica - Hrvatskoj, Danskoj, Španjolskoj, Latviji i Malti te u Europskom i kanadskom parlamentu.

Cijeli sporazum može pasti u vodu ako izostane ratifikacija u samo jednoj članici EU-a.

Međutim, već kroz privremenu primjenu, njegove odredbe će se skoro u potpunosti provoditi. Od 21. rujna CETA-om se ukidaju carine na 98  posto proizvoda.

"Ovaj sporazum sažima ono što želimo da bude naša trgovinska politika – instrument za rast u korist europskih poduzeća i građana, ali i alat za promicanje europskih vrijednosti, svladavanje globalizacije i oblikovanje globalnih pravila trgovine", izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Privremeno stupanje na snagu omogućuje poduzećima i građanima EU-a da odmah počnu uživati prednosti tog sporazuma. Iz njega proizlazi pozitivan signal za svjetsko gospodarstvo i potencijal za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta", kaže povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem. 

Komisija je objavila i učinak stupanja na snage CETA-e na zemlje članice EU-a.

Hrvatska ostvaruje suficit u trgovini s Kanadom od 49 milijuna eura - vrijednost hrvatskog izvoza u Kanadu je 87 milijuna eura, a kanadskog u Hrvatsku 38 milijuna eura.

Prema podacima Komisije, CETA će svake godine donositi europskom BDP dvije milijarde eura, što je iznimno malo u odnosu na BDP EU-a koji je 2015.  iznosio 14.600 milijardi eura.

Europska unija je drugi trgovački partner Kanade, prve su Sjedinjene Države, dok je Kanada tek deseti trgovački partner EU-a.

Kada CETA u potpunosti stupi na snagu novi i poboljšani sustav sudova za ulaganja zamijenit će postojeći mehanizam rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) koji postoji u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima koje su u prošlosti pregovorima dogovorile vlade država članica EU-a. Novi mehanizam bit će transparentan i neće se temeljiti na ad hoc sudovima.

Sporazumom je dogovoren novi i poboljšani sustav sudova za investicijske sporove, koji će zamijeniti postojeći mehanizam za rješavanje sporova između država i ulagača, koji postoji u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima. Ad hoc sudovi za rješavanje sporova bili su jedan od glavnih razloga za masovne prosvjede protiv CETA-e i drugih trgovačkih sporazuma.

Međutim, novi sustav sudova počet će se primjenjivati tek kada CETA bude u potpunosi ratificirana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje