Odbor za poljoprivredu

Danas u Saboru rasprava o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Agrovijesti
Fotografija:
Rasprava će se moći pratiti uživo od 14.15 sati na YouTube kanalu Hrvatskog sabora

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Odborom za poljoprivredu Hrvatskoga sabora u utorak 26. siječnja od 14:15 organizira raspravu na temu budućnosti zajedničke poljoprivredne politike Europske unije i prilagodbe Hrvatske očekivanim reformama.

Na sjednici će o stajalištima Europskog parlamenta, koji zagovara veće potpore za održivu proizvodnju te male i srednje proizvođače, video-vezom govoriti predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Norbert Lins (EPP, Njemačka), dok će strateške prioritete i planove Hrvatske predstaviti resorna ministrica Marija Vučković. Rasprava se može pratiti na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora.

Sjednica će biti otvorena uvodnim obraćanjem Marijane Petir, predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu i Violete Simeonove Staničić, voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj- Potom će biti zlaganje Norberta Linsa, predsjednika Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlament, a zatim rasprava s članicama i članovima saborskog Odbora za poljoprivredu. Slijedi izlaganje ministrice poljoprivrede Marije Vučković, a sjednicu će zaključiti Marijana Petir.

Zajednička poljoprivredna politika Europske unije u procesu je reforme kojom se nastoji potaknuti održiva proizvodnja te stvoriti preduvjeti za bolju reakciju sektora na sadašnje i buduće izazove. Europski parlament, među ostalim, smatra kako bi najmanje 30 % sredstava za izravna plaćanja trebalo biti namijenjeno ekološkim programima. Zastupnici se zalažu i za postupno smanjenje isplata velikim gospodarstvima, za potpore malim proizvođačima i mladim poljoprivrednicima, te predlažu osnivanje savjetodavnih službi za poljoprivredna gospodarstva u svim državama članicama.