Organski uzgoj

Danci bi mogli postati prva 100% organska nacija na svijetu

Agrovijesti
Organska hrana Fotografija: Thinkstock
Prema podacima OrganicVeganEarth, ova skandinavska zemlja već je najrazvijenija zemlja u svijetu kada je u pitanju količina organskih proizvoda koje izvoze

Butan je najavio svoj plan da postane prva svjetska 100% organska nacija 2013. godine, ali sada već ima konkurenciju. Naime, danska vlada objavila je svoj plan da postane prva nacija na zemlji koja će biti 100% organska i ima odličan plan za ostvarivanje tog cilja.

Prema podacima OrganicVeganEarth, ova skandinavska zemlja već je najrazvijenija zemlja u svijetu kada je u pitanju količina organskih proizvoda koje izvoze. Uz to, njihov nacionalni organski brend će uskoro proslaviti 25. godinu poslovanja, što ga čini jednim od najstarijih organskih brendova na svijetu.

Od 2007. godine, dansko gospodarstvo raslo je za 200%, zahvaljujući organskom izvozu. Budući da je trend proizvodnje hrane bez pesticida i dalje u porastu, Vlada je napravila hrabar izbor težeći ka transformaciji Danske u organsku zemlju. Sada je samo pitanje vremena kada će ostvariti svoj cilj.

Vlada namjerava pretvoriti Dansku u potpuno organsku zemlju, radeći na dva različita fronta. Prvo, dat će poticaje za pretvaranje tradicionalnog poljoprivrednog zemljišta u organsko te će promovirati i zahtijevati proizvode bez pesticida.

U 67 točaka dokumenta kojeg je izradio Økologiplan Danmark, objašnjava da je cilj udvostručiti poljoprivredna zemljišta koja rade uzgaj s organskim metodama do 2020. Organic Action Plan objašnjava da će zemlja koja pripada vladi biti obrađena pomoću organskih i biodinamičkih metoda, a manji poljoprivrednici će dobiti financijsku podršku za pretvaranje usjeva u organske, uključujući i uzgoj stoke. Novac će također biti raspoređen za razvoj novih tehnologija i ideja koje promiču rast.

Drugi dio uključuje promoviranje prijelaza čitave nacije na organski uzgoj. Sve institucije u Danskoj bi trebale promicati proizvode bez pesticida, biodinamičke usjeve i proizvodnju. Prvi cilj je osigurati da 60% hrane koja se daje javnosti bude organski. Od škola i bolnica se također očekuje da poštuju ovu inicijativu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje