Slabiji rezultati

Danone snizio procjenu organskog rasta u 2016. godini

Agrovijesti
Danone Fotografija: Danone
Francuska prehrambena kompanija Danone snizila je u ponedjeljak procjenu organskog rasta u ovoj godini zbog slabijih rezultata mliječnog poslovanja u Europi u četvrtom kvartalu.

U trećem je tromjesečju kompanija zabilježila upola slabiji organski rast, koji isključuje utjecaj akvizicija odnosno prodaje imovine, te oscilacije valutnih tečajeva i slične jednokratne faktore, nego u prethodnom tromjesečju, od samo 2,1 posto.

Kao razlog naveli su tada nepovoljan utjecaj promijenjene regulative u Kini na prodaju dječje hrane i flaširane vode.

Za cijelu godinu početno su zacrtali organski rast u rasponu od tri do pet posto a sada najavljuju da će biti nešto slabiji zbog problema sa strategijom promocije novog brenda Activia u pojedinim dijelovima Europe i pogoršanih uvjeta na tržištu u Španjolskoj, koji su pritisnuli rezultate europskog mliječnog poslovanja u četvrtom tromjesečju.

Operativna marža trebala bi pak porasti više od zacrtana 0,5 do 0,6 postotnog boda u odnosu na 12,91 posto koliko je iznosila u 2015. godini, što u Danoneu pripisuju kontinuiranom radu na optimalizaciji troškova.

Izvršni direktor Emmanuel Faber obećao je da će do 2020. godine obnoviti snažan, profitabilan i održiv rast. To namjeravaju postići preispitivanjem poslovanja u Kini i preustrojem segmenta mliječnih proizvoda u kojem smanjuju troškove i uvode nove proizvode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje