Ribarstvo

Danska obustavlja razvoj akvakulture zbog zabrinutosti za okoliš

Agrovijesti
Akvakultura Fotografija: Thinkstock
Ekološke udruge upozoravaju da akvakultura jako zagađuje okoliš i zadovoljne su odlukom vlade. Čelnici kompanija upozoravaju pak da će prouzročiti ozbiljnu štetu sektoru.

Danska je objavila da će neće podupirati nove projekte u sektoru uzgoja ribe na moru koji se našao na udaru kritika zbog štetnog utjecaja na okoliš.

"Danska je dosegnula limit količine ribe koja se može uzgojiti u moru bez ugrožavanja okoliša... Moramo biti predvodnici u ekologiji na svim područjima, uključujući i uzgoj ribe", objavila je u priopćenju ministrica zaštite okoliša Lea Wermelin.

Vladina odluka znači crveno svjetlo za nove akvakulturne projekte ali se neće odnositi na 19 postojećih ribogojilišta.

Ekološke udruge upozoravaju da akvakultura jako zagađuje okoliš i zadovoljne su odlukom vlade. Čelnici kompanija upozoravaju pak da će prouzročiti ozbiljnu štetu sektoru.

"Posrijedi je ozbiljan udarac", istaknuo je čelnik danskog udruženja za akvakulturu Brian Thomsen. "Razmatrali smo mogućnost osnivanja novih ribogojilišta na moru ali to je sada nemoguće", dodao je.

Godišnje Danska izveze ribu u ukupnoj vrijednosti 1,5 milijardi danskih kruna (nešto više od 200 milijuna eura).

Uzgoj ribe zastupljen je u toj zemlji od devetnaestog stoljeća ali je u Europi općenito slabo razvijen. Čak 90 posto proizvodnje iskazane u tonama otpada na Aziju, dodaje AFP.

U agenciji Ujedinjenih naroda za poljoprivredu i hranu (FAO) navode pak da upravo akvakultura bilježi najsnažniji rast u sektoru proizvodnje hrane. Gotovo polovina ribe u svjetskim morima koja se može koristiti za prehranu dolazi iz uzgoja, dodaju u FAO-u.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje