Ekopoljoprivreda

Danska postaje ekološka zemlja

Agrovijesti
EU znak ekološke poljoprivrede Fotografija: Pixabay
Samo u 2015. godini uložili su 5,4 milijuna eura u ekološku proizvodnju. Cilj je do 2020. godine udvostručiti površine pod ekoproizvodnjom

Danska, koja je preuzela predsjedanje EU-om od Luksemburga 1. siječnja, nada se da će postići ciljeve svoje ekološke reforme. Kako je premijer Danske Poul Nyrup Rasmussen u svom govoru na nedavnoj Europskoj konferenciji o ekološkoj hrani i poljoprivredi naglasio, ekološka poljoprivreda i njezini proizvodi nisu vremenski ograničeni trend ili prolazni modni fenomen, niti je ona u proturječju s konvencionalnom poljoprivredom. "Trebamo potaknuti integraciju metoda i principa ekološkog sektora koji će se koristiti i integrirati u tradicionalni poljoprivredni sektor", naglasio je Rasmussen. "Smatram da je pošteno reći da ekološka poljoprivreda pridonosi poboljšanju konvencionalnog poljoprivrednog sektora, dajući mu pozitivan spinn-off efekt. Dakle, buduće prednosti ekološke poljoprivrede leže, u velikoj mjeri, u povećanoj ponudi proizvoda visoke kvalitete."

Javne institucije i vojska servirat će zdrave namirnice

Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva Danske izradilo je Ekološki akcijski plan 2020. kojim planiraju daljnji razvoj i povećanje ekološke proizvodnje. Cilj im je udvostručiti površine pod ekološkom poljoprivredom do 2020., na razini iz 2007. godine. Danska vlada želi da javnost vodi prema tom cilju. U tu svrhu ubrzat će prijelaz s konvencionalne u ekološku proizvodnju na parcelama u javnom vlasništvu te će nastaviti napore da javne kuhinje postanu ekološke. Kao rezultat toga više od 800.000 ljudi imat će koristi od zdravih, ekoloških obroka serviranih svaki dan u javnim institucijama - kantinama, bolnicama i jaslicama. Pojačat će znanje o ekološkoj hrani i proizvodnji u vrtićima i osnovnim školama te u poljoprivrednim strukama. Fokusirat će istraživanja o novim ekološkim mogućnostima i rješenjima te će investirati u nove izvozne modele za povećanje prodaje danskih ekoloških proizvoda nacionalno i globalno.

Jedan od modela razvoja jest potpora kroz koju će danska vlada od 2015. do 2018. alocirati 3,6 milijuna eura u nadzor konverzije, očuvanja i održivosti ekoloških gospodarstava te će podupirati eksperimentalne ekološke projekte. Više od 1,3 milijuna eura godišnje uložit će u razvoj potencijala i konkurentnost ekološke poljoprivrede kroz Ekološki poljoprivredni fond. Od 2016. godine vlada će raditi na alociranju daljnjih 670.000 eura godišnje u ekološke projekte sa specijalnim prioritetom, financiranim iz poljoprivrednih fondova. Nadalje, vlada će pokrenuti model Shema potpore ekološkog zemljišta s osnovnom potporom od skoro 117 eura po hektaru godišnje, a nastavljat će davati dodatak od 161 eura po hektaru godišnje za područja pod konverzijom u ekoproizvodnju za prve dvije godine konverzije.

U potporu ovom planu uključilo se i dansko Ministarstvo obrane čiji je ministar objasnio kako se otprilike 1,1 milijun kilograma hrane servira u vojnim kantinama svake godine, te bi se s ovim planom i njegovim utjecajem visoko podigla ljestvica o ekološkoj hrani. Ministarstvo obrazovanja obvezalo se na jačanje svijesti mladih o ekološkoj proizvodnji putem reforme javnog školstva.

Ovo su samo neki od modela plana kojim Danska želi postati ekološka zemlja.

 

U 2010. godini 2100 gospodarstava bavilo se ekološkom poljoprivredom na 150.940 ha.

Izvor: Eurostat

U 2007., referentnoj godini za udvostručenje, 2110 gospodarstava obrađivalo je 133.140 ha.

Izvor: Eurostat

 

Koliko Danci ulažu u ekopoljoprivredu

Potpore u 2015.

 • 1,6 milijuna eura za općenite edukativne aktivnosti i razvoj vještina
 • 5,4 milijuna za investicije u ekološku poljoprivrednu proizvodnju
 • 3 milijuna eura uloga u Danski inovacijski fond za investicije u ekološka istraživanja
 • 4 milijuna eura za zeleni razvoj i demonstracijske programe te Međunarodni centar za istraživanja u sistemu ekološke hrane
 • uvođenje potpore od 67 eura po hektaru godišnje za ekološka područja sa smanjenim udjelom dušika
 • dodatna potpora od 537 eura po hektaru godišnje za ekološka područja korištena za proizvodnju voća i bobica
 • uloženo 160.000 eura za izdavanje aplikacija za dozvole za korištenje alternativnih pesticida ili za isplatu dijela naknade za dozvolu
 • 700.000 eura izdvojeno za razvoj ekoloških vrsta i testova pod zelenim razvojem i demonstracijskim programima
 • izdvojeno više od 500.000 eura za razvoj ekološkog svinjogojstva

Potpore 2015./2016.

 • 3 milijuna eura za savjetovanje javnih odjela zaduženih za kupovinu i opskrbu hranom kroz projekt "Kupovina pametne hrane"
 • 1,3 milijuna eura savjetodavne usluge za ekološke proizvode
 • 1,1 milijun eura za promociju projekata na lokalnom tržištu i razvoj ekoloških proizvoda

Dodatne potpore u razdoblju 2015. - 2018.

 • 4,5 milijuna eura za izvozne aktivnosti poslovnog sektora
 • 3,3 milijuna eura za promociju prodaje na domaćem tržištu
 • 8 milijuna eura za potporu javnim kuhinjama u povećanju korištenja ekoloških sirovih namirnica
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje