Zaštita životinja

Danska vlada uvela je oznake za animal welfare na svinjetini

Agrovijesti
Prosvjed proizvođača svinja ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Danska je zbog sve veće brige potrošača za uvjete u kojima se uzgajaju životinje koje jedu, uvela novi sistem označavanja mesa.

Vlada je uvela zakon kojim se na svinjetini, jednom od najvažnijih danskih izvoznih proizvoda, može označiti stupanj “Bolje brige za životinje”. 

Bedre Dyrevelfærd ili Better Anima, Welfare na engleskom, oznaka je koja s jednim, dva ili tri srca na ambalaži ukazuje da su životinje čije se meso prodaje tijekom života i ubijanja imale bolju skrb od zakonski propisanog minimuma. Danska s jedne strane ima veliku industriju svinjetine pod stalnim pritiskom snižavanja troškova,  a s druge neke od najosvještenijih kupaca na svijetu.

Ovaj odluka danske Vlade čini se logičnim rješenjem, ali nisu je svi dočekali pohvalama. Jedno srce na oznaci životinjske dobrobiti znači da su proizvođači tretirali životinje bolje nego što propisuju znakovi, a tri srca znače da je u tretman životinja uložen izuzetan trud.

Nakon svinjetine, plan je proširiti oznake na sav uzgoj životinja za meso. Danski su kupci spremni platiti premiju na manju patnju životinja, i tu ujedno vide poticaj farmerima i veću transparentnost u proizvodnji. Ipak, aktivisti poput Dansko društva za dobrobit životinja (Dyrenes Beskyttelse) koje ima vlastitu oznaku za meso “Preporučuje Dyrenes Beskuttelse”, tvrde da se ovim vladinim sustavom kupce samo zbunjuje.

Direktorica društva Britta Riis tvrdi da oznake nagrađuju proizvode koji samo rubno prelaze zakonski minimum, koji je u industriji svinjetine vrlo nizak. Štoviše, Riis kao i neki drugi aktivisti tvrdi da bi se Vladinim sustavom označavanja moglo potvrditi loše prakse na farmama. “Kupci će misliti da te životinje žive puno bolje nego što stvarno žive”, upozorava Riis, “Oznaka čini premalo, a ima mogućnost učiniti puno više”  Danski odbor potrošača, pak, kaže da tržišt ne treba novu oznaku jer već ima slične. Ministarstvo poljoprivede odbacuje kritike ali slaže se da treba paziti da ne dođe do zbrke s oznakama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje